TONIN PO TEMELJITIH POGOVORIH: "Vizjak ne more več računati na podporo NSi"

Slovenija

Predsednik NSi Matej Tonin je včeraj za 24ur zvečer dejal, da so se v stranki z okoljskim ministrom Andrejem Vizjakom in premierjem Janezom Janšo "temeljito pogovorili" o nedavni aferi, po slišanem pa "Vizjak ne more več računati na podporo NSi", piše na spletni strani 24ur.com. Vizjak sicer vztraja, da ni storil ničesar nezakonitega.

Tonin je za 24ur zvečer dejal, da afera ovira vlado in jo postavlja v nelagoden položaj. Namignil je, da obstaja možnost, da bi Vizjak odstopil oz. sprejel "konkretne odločitve, ki bodo razbremenile vse".

Na drugi instanci je premier Janez Janša, ki odloča o imenovanju ministrov. Na koncu pa je interpelacija, kjer Vizjak ne bo imel podpore NSi, je dodal Tonin, ki je podobno povedal tudi za Odmeve TV Slovenija. Na vprašanje TVS, ali bo torej NSi glasovala za interpelacijo, je odgovoril, da jasneje ne more povedati, da Vizjak ne uživa podpore NSi.

V delu opozicije so včeraj v luči objav posnetkov Vizjakovega pogovora s poslovnežem Bojanom Petanom ponovili pričakovanje, da se glede podpre Vizjaku opredelita koalicijski stranki NSi in SMC. Kot so izpostavili v delu opozicije, se je izkazalo, da so posnetki Vizjakovih pogovorov izpred 14 let pristni, v NSi pa so oktobra dejali, da bi moral okoljski minister v primeru dokazane avtentičnosti odstopiti s položaja.

Po poročanju časnika Delo naj bi Vizjak sicer dopuščal možnost odstopa. Kot je včeraj dejal vodja poslancev SDS Danijel Krivec, naj bi se v SDS o tem, ali je minister še deležen njihovega zaupanja ali ne, odločali po zagovoru v okviru interpelacije. Za uspeh interpelacije je sicer potrebnih 46 poslanskih glasov.

Tonin je v pogovorih za 24 ur zvečer in Odmeve sicer zanikal vsakršno vmešavanje v razrešitev nekdanjega direktorja Elektra Ljubljana Andreja Ribiča. Kot je zatrdil, so o razrešitvi odločali v nadzornem svetu, ne pa infrastrukturni minister iz vrst NSi Jernej Vrtovec. Ob tem meni, da želi Ribič zvaliti krivdo na Vrtovca, saj da ni dobil, kar je želel.

"Imam občutek, da se je gospod, kot vse kaže, politično sam dogovarjal za primeren sestop, za primerno odpravnino in po svoje ga ni dosegel. Je pa zdaj kar naenkrat kriv minister Vrtovec, ki ga ni bilo ne na tem sestanku in nima nobenega vpliva na nadzorni svet," je dejal Tonin za 24ur zvečer.

Zanikal je tudi očitke, da bi si NSi želela posegati v energetiko. Ribič je sicer ob razrešitvi prst uperil v SDS in Vrtovca, pa tudi na Slovenski državni holding. Tam naj bi mu poleti dali vedeti, da se mu, če ne bo sodeloval, lahko zgodi predčasna razrešitev. Po navedbah TVS naj bi v četrtek prišlo tudi do menjave na čelu Elektra Maribor.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Jazbetz |  12 .11. 2021 ob  10: 11
Dobili so ga s svojimi debelimi prsti v marmeladi. In tip se dela kot da ni nič slabega storil, ja sej v našem političnem okolju je tak način pogovora verjetno kar sdandard. Se pa v nečem strinjam z njim, davki so glupi. Lahko bi jih ukinili. XD
japajade |  11 .11. 2021 ob  16: 27
Tonin!? :) En telefons klic, beseda ali dve .... in revše Toninova bo dalo rep med noge in odšlo s prizorišča političnega cirkus s poklapanimi ušesi! Za Vizjaka se ve, da je poden od podna ... toda kaj pričakovati od poslancev SMC in Desusu, ki so še slabši od njega in bodo glasovali proti morebitni interpelaciji ! Na čelu le njih bo Perič, kot zastavonoša poniglavosti slovenske politike, smrad, katerega nobeno komunalno podjetje ne more odpraviti!
kokodek |  11 .11. 2021 ob  14: 02
"Ištrijan", pri nas je tudi konkurenca čudna stvar, čim jo uvedejo, se cene zvišajo
Ištrijan |  11 .11. 2021 ob  09: 56
Prasec (vizjak), pa nic. On se je distanciral od svojih izjav in s tem se sam pri sebi opral krivde!

Prascu smo lahko vsi hvalezni, da je takoj ob nastopu funkcije dereguliral cene bencina, da je lahko bajno zasluzil z delnicami petrola. To so SDS domoljubi, ki skrbijo za blagor naroda. In nepozabit napovedi: cene goriva se bodo zaradi konkurence znizale! Ima kdo podatek, da so cene znizale zaradi konkurence in prostega trga?!
Istriano |  11 .11. 2021 ob  08: 52
Vizjak GO HOME!