TUJIH TURISTOV VEČ, DOMAČIH MANJ: Lani velik upad domačih turističnih nočitev

Slovenija

Število nočitev turistov se je v EU lani v medletni primerjavi povečalo za 6,1 odstotka na 2,9 milijarde. V primerjavi s predkoronskim letom 2019 je bila rast 1,4-odstotna. Slovenija je dosegla 3,5-odstotno rast, je pa imela največji padec števila nočitev domačih turistov, kar za 17 odstotkov.

Evropski statistični urad Eurostat je objavil podatke o številu turističnih nočitev v Evropski uniji v lanskem letu. Največjo rast so zabeležili na Malti in Cipru (v obeh 20-odstotno), sledila je Slovaška s 16-odstotno rastjo. Upad so zaznali le pri Luksemburgu, in sicer enoodstotnega.

Upoštevajoč samo nočitve tujih turistov so največjo rast lani zabeležili na Slovaškem in Češkem (v obeh 29-odstotno), sledili sta Nizozemska in Romunija s po 23-odstotno rastjo. Na drugi strani lestvice sta Luksemburg, kjer je število nočitev tujih turistov v primerjavi z letom 2022 ostalo nespremenjeno, in Hrvaška z dvoodstotno rastjo.

Pri rasti števila nočitev domačih turistov so bile na prvih treh mestih Grčija (+13 odstotkov), Slovaška (+11 odstotkov) in Bolgarija (plus devet odstotkov). Največje padce so imele Slovenija (-17 odstotkov), Madžarska (minus pet odstotkov) in Luksemburg (minus štiri odstotke).

Po podatkih Statističnega urada RS (SURS) je bilo skupno število prenočitev turistov v Sloveniji sicer lani rekordno; s 16,13 milijona jih je bilo za dva odstotka več kot v pred tem najuspešnejšem letu 2019.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija