V newyorški cerkvi spominska slovesnost za Bogdanom Gromom

V newyorški cerkvi sv. Cirila je v nedeljo potekala spominska slovesnost za novembra lani preminulim tržaškim likovnim umetnikom Bogdanom Gromom. Grom je v starosti 95 let za posledicami raka umrl 18. novembra v Englewoodu v ameriški zvezni državi New Jersey. Njegov pepel bodo spomladi pokopali v Trstu.

Program je s klavirskim koncertom skladb Čajkovskega in Griega popestrila Sara Žigon, Gromova vdova Nina Woodrow pa je ob koncu v cerkveni dvorani pripravila sprejem za udeležence slovesnosti.

Pater Martin Krizolog je zbranim spregovoril o umetninah, s katerimi je Grom polepšal slovensko cerkev. Ameriški znanci in prijatelji so se pokojnega spomnili s pripovedmi o njegovem življenju. Groma so opisali kot ljubitelja narave, ki je nenehno ustvarjal, in sicer vse do smrti.

Bogdan Grom se je rodil leta 1918 v Devinščini pri Trstu. Študiral je v Perugi, Benetkah, Rimu in Ljubljani. Po drugi svetovni vojni se je za nekaj časa preselil na Ptuj, nato pa se je do odhoda v ZDA leta 1957 vrnil v Trst. Veliko je potoval in živel v Pragi, Trstu, Zagrebu, Subotici, Ljubljani, Beogradu in na Ptuju.

Razstavljal je tudi v bivši Jugoslaviji

Skupaj z nekaterimi tržaškimi slovenskimi umetniki je leta 1949 začel razstavljati v tržaški galeriji Scorpione, njegova dela pa so bila na ogled v vseh pomembnejših italijanskih mestih. Razstavljal je tudi v bivši Jugoslaviji, Nemčiji, Španiji, Avstriji, Švici, Sloveniji, Bolgariji, v Izraelu, na Japonskem in v ZDA.

Njegov kip medvedka pande celo končal pisarni predsednika Nixona

Ob prihodu v ZDA je našel svojo nišo za preživetje v opremljanju trgovskih centrov. Z leti je postal znan, njegov kip medvedka pande je celo končal v Ovalni pisarni Bele hiše predsednika Richarda Nixona. Veliko njegovih slik je del prestižnih zbirk zasebnih zbirateljev, umetnikove kipe pa je mogoče videti tudi na javnih mestih.

Zadnjo večjo razstavo v ZDA je imel leta 2011 v galeriji Martina Hicksa v kraju Closter v ameriški zvezni državi New Jersey. Razstava z naslovom Umetniška vizija v prostoru in času je poudarila umetnikovo obvladovanje široke ustvarjalne palete, od slik, kipov, risb, tapiserij do ilustracij.

Režiser Damjan Kozole je leta 2009 v Trstu in ZDA posnel dokumentarni film o Gromu, slovenski predsednik Danilo Türk pa je umetnika leta 2011 odlikoval za bogat ustvarjalni opus.

Deli novico: