V POMORSKI PILOTAŽI MORAJO ZAGOTOVITI 12 PILOTOV: Kljub okužbam delo poteka v štirih izmenah

Koper

Javno podjetje Koprska pristaniška pilotaža od letošnjega maja izvaja pomorsko pilotažo v koprskem pristanišču, delo pa kljub epidemiji poteka nemoteno, pravi direktor Radko Malačič. Poleg zagotavljanja sodobne opreme trenirajo nove kandidate za pilote, v prihodnjem letu pa se nadejajo tudi novega čolna in selitve v prostore tik ob morju.

Skladno z uredbo vlade je javno podjetje Koprska pristaniška pilotaža 10. maja začelo izvajati storitev pilotaže v koprskem tovornem pristanišču. Kot je navedel njegov direktor Radko Malačič, do zdaj niso imeli niti enega zastoja delovnega procesa: "Delo poteka nemoteno. Korona nas trenutno malo ovira, ampak smo tudi na to pripravljeni."

V posamezni izmeni imajo poleg pilota še voditelja pilotskega čolna in člana posadke čolna, ki delujejo kot skupina, skupno pa imajo šest skupin. Če pri katerem koli članu skupine pride do okužbe oz. suma nanjo, takoj izločijo celotno skupino, ki ostane doma, po potrebi pa člane napotijo na testiranje. Nadaljnje ravnanje je odvisno od izidov testiranj, varnostni protokol opiše Malačič.

Trenutno delujejo v štirih izmenah, ki delujejo po ustaljenem urniku, še dve skupini pa sta v pripravljenosti, da vskočita po potrebi. Do zdaj so med zaposlenimi zabeležili dve okužbi in en sum na okužbo, vendar so se vsi že vrnili na delovno mesto.

Sicer pa so posadke opremili z novo sodobno varnostno opremo, prav tako so obstoječe čolne opremili z najnovejšo navigacijsko tehnologijo za primere slabega vremena, je še navedel direktor javnega podjetja. Poleg tega delajo stalno na posodabljanju opreme, ki jo piloti nosijo s sabo na ladje, in razpolagajo z najnovejšimi napravami za pomoč pilotom pri manevriranju z ladjami.

Ta čas imajo zaposlenih šest pilotov, do novembra prihodnje leto pa jih morajo v skladu z vladno uredbo zagotoviti skupno 12. Kot je zagotovil Malačič, usposabljanja potekajo po načrtu. Tako trenutno trenirajo tri kandidate za pilote, od katerih bo prvi pristopil k izpitu za pilota predvidoma še letos, ostala dva pa konec januarja. Sredi decembra bo izšel tudi razpis za nove pilote, tako da bodo z novim letom sprejeli še tri kandidate, ki jih bodo nato izšolali v predvidenem roku.

Sredi prihodnjega leta si v Kopru obetajo tudi prihod novega pilotskega čolna, vrednega 488.000 evrov, za nakup katerega so pravkar zaključili razpis. V prihodnjem letu se obeta tudi selitev javnega podjetja v prostore v neposredni bližini morja, od koder bodo lahko imeli na očeh tudi svoje čolne. Kot je pojasnil Malačič, se namreč dogovarjajo za najem poslovnih prostorov v stavbi, v kateri sicer domuje uprava za pomorstvo.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija