VATIKAN MORA ITALIJI VRNITI NEPLAČANE DAVKE NA NEPREMIČNINE: "Šlo je za nedovoljeno državno pomoč"

Svet

Italija mora od Vatikana zahtevati povračilo neplačanih davkov na nepremičnine v preteklih letih, ker je šlo za nedovoljeno državno pomoč, je včeraj odločilo Sodišče EU. Ni sicer jasno, za kakšno vsoto naj bi šlo in kako naj bi Italija to zdaj izterjala od Svetega sedeža, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

V skladu z določili italijanskega zakona o davku na nepremičnine so iz plačila davkov izvzete "nekomercialne" nepremičnine, ki so v lasti verskih ustanov. Sprva pa so bile iz plačila davkov izvzete vse nepremičnine, ki so v lasti Cerkve, tudi šole, hostli in druge institucije, ki opravljajo pridobitno dejavnost.

To "luknjo" v zakonu so potem leta 2012 popravili, potem ko je tudi Evropska komisija ugotovila, da te olajšave niso v skladu z evropskimi pravili. A hkrati je komisija odločila, da Vatikanu neplačanega nepremičninskega davka ni treba vračati.

Komisija je takrat menila, da bi bilo praktično nemogoče izračunati vsoto, ki bi jo Vatikan moral plačati Italiji, ker ta nima urejenih evidenc. Vendar pa je sodišče zdaj menilo, da bi komisija lahko preučila vsaj možnost delnega povračila teh subvencij.

Sodišče EU je to odločilo v primeru pritožbe osnovne šole Montessori v Rimu in lastnika manjšega hotela, ker da imajo šole in hostli, ki so v lasti Vatikana, zaradi te oprostitve davkov nepravično prednost.

Deli novico:

Eho |  07 .11. 2018 ob  17: 35
@Eho | danes ob 15:51 | danes ob 16:52

Njegova Svetost Kristus je dejal, vsi ki se z denarjem bogatijo zase, se ne bogatijo pred Bogom, ni mogoče služiti dvema gospodarjema Bogu ali denarju. Zato je cesarjeva pot nasprotna od Boga. Papež in njegovi najbližji sodelavci ne vodijo cesarstva, razumeš.

Nikoli nisem prebral Biblije, kdaj pa je napisana Biblija, ki si jo ti prebral, samo vprašam s spoštovanjem.
Eho | danes ob 15:51  |  07 .11. 2018 ob  16: 52
-1
Kaj si prizadet? Preberisi bibilijo in najdi odogovr, ki je BTW ZE SPODAJ:

Jezus je rekel, kar je cesarjevega , cesarju, kar je bozjega bogu.

Denar in fizicne stvari so od cesarja. Si kdaj prebral sploh biblijo, BEDAK(velja zate Eho) ?
Eho |  07 .11. 2018 ob  15: 51
-2
Kaj ni bil Njegova Svetost Kristus proti uporabi denarja.
Geza | danes ob 12:40  |  07 .11. 2018 ob  13: 52
Jezus je rekel, kar je cesarjevega , cesarju, kar je bozjega bogu.

Denar in fizicne stvari so od cesarja. Si kdaj prebral sploh biblijo, BEDAK?
Geza |  07 .11. 2018 ob  12: 40
-2
Kar je od Boga dano, se nemore in nesme vrniti , ker je to hud greh !
Kaj |  07 .11. 2018 ob  11: 39
Pa v Sloveniji?