Letošnja trgatev se v Vipavski dolini začenja ob koncu tedna, je za STA povedal predsednik Kmetijske zadruge Vipava Aleš Kosovel. V Goriških Brdih bodo začeli trgati že v sredo, je pojasnil agronom Kleti Brda Goran Jakin. O pričakovanih količinah grozdja zaenkrat ne želita govoriti, saj so vinsko trto letos prizadele številne naravne neprilike.
VINOGRADI OŽIVELI: V Vipavski dolini in Goriških Brdih se začenja trgatev
Vipavska dolina
Vinogradniki v Vipavski dolini bodo začeli oddajati grozdje v vipavski Agroind prihodnji teden, prve pa bodo na vrsti zgodnje sorte kot so različni pinoti in sauvignon. Ostale sorte bodo prišle na vrsto kasneje, odkup pa bo potekal približno mesec dni po vnaprej določenem razporedu, seveda bo vse odvisno od vremena in dozorevanja posameznih sort.
Vipavski vinogradniki bodo podpisali pogodbe za prodajo grozdja z družbo Agromip. S tripartitno pogodbo so sprejete tudi letošnje odkupne cene grozdja, ki se gibljejo za kilogram grozdja med 45 centi za rdeče sorte in 65 centi za nekatere bele sorte. Po dogovoru naj bi vinogradniki dobili 20 odstotkov celotnega zneska v osmih dneh po izdanem računu Agromipu, preostali del pa v desetih mesečnih obrokih do prihodnjega poletja.
Kosovel je povedal še, da so morebitna neplačila grozdja s strani Agromipa zavarovali tako, da bi v tem primeru prevzeli zaloge vina, ki ga ima Agroind.
V Kleti Brda si obetajo kakovostno zelo zanimiv vinski letnik, primerljiv z letnikom 2009. Prvo grozdje modrega pinota in chardonnayja bodo začeli prevzemati jutri, to je približno teden dni prej kot lani. Štiristo družin, članic zadružne vinske kleti, bo trgalo dober mesec.
"Zgodnejša trgatev je posledica zgodnje vegetacije spomladi. Padavine so bile enakomerno in za trto optimalno razporejene skozi vse leto. Temperature so nekoliko presegale briško povprečje, zato pričakujemo letnik, ki bo dal vina bogate strukture, podobno kot v letu 2006 in 2009," je pojasnil Jakin.
Stanje v briških vinogradih je ugodno kljub pomladni pozebi in toči v avgustu, ki naj bi pridelek zmanjšala za približno petino. Na dozorevanje ugodno vplivajo predvsem avgustovski topli dnevi in hladnejše noči, kar se v vinu odraža kot izrazitejša aromatika, posebno pri belih sortah. Končnih količin grozdja zaenkrat ne more še napovedati, za napoved bo potrebno počakati do prvih sprejetih količin grozdja v klet.