Z MINISTRICO NA "SLUŽBENO" POT V ZDA TUDI MOŽ: S(m)o plačali dražje letalske karte, ker sta zakonca želela sedeti skupaj?

Slovenija

Že smo poročali o službenem potovanju ministrice Sanje Ajanović Hovnik v New York, kamor so jo spremljale tudi tesne sodelavke. Očitno tako zelo tesne, da, kot kaže, so zamižali na obe očesi pri dejstvu, da te sodelavke strokovno nimajo veliko zveze z vsebinami tamkajšnjega srečanja. Omenjeno razkritje je privzdignilo obrv marsikaterega davkoplačevalca. Danes pa je TV Slovenija razkrila še eno podrobnost – z ministrico je potoval tudi njen mož.

Delegacija ministrstva je za pot v ZDA zapravila 33 tisoč evrov javnega denarja, ministrica pa še vedno zatrjuje, da je bilo število potujočih upravičeno, sopotnice pa da je izbirala samo po strokovnih merilih.

Kot poroča raziskovalna novinarka Eugenija Carl, ki je tudi sicer razkrila afero, so z ministrstva odgovorili, da si je mož Hovnikove pot plačal sam. So pa določeni viri novinarki razkrili, da naj bi pred odhodom na ministrstvu spreminjali vozovnice za dražje, ker je ministrica želela sedeti z možem v isti vrsti.

Dražja karta, ker sta zakonca želela sedeti skupaj?

Na ministrstvu so te navedbe zanikali in pojasnili, da je bil razlog za menjavo vozovnice "v tem, da so službe, ki so bile zadolžene za organizacijo poti, spregledale, da so potrdile vozovnico, ki je bila drugačna od rezervirane". Pojasnili so, da bi v tem primeru prišlo do prekratkega časa za prestop na drugi let v Frankfurtu.

Cilj potovanja v New York je bil forum o trajnostnem razvoju, ministrica pa je danes tako pojasnila, zakaj je bila prisotnost njenih tesnih uslužbenk tam, tako pomembna: "Ministrstvo za javno upravo je z letošnjim letom ob reorganizaciji vlade postalo pristojno za koordinacijo in izvajanje agende 2030 na nivoju države."

"Naloge, ki jih posamezniki opravljajo pa so bile ključne, ki so botrovale k izbiri delegacije," je še dodala Hovnikova.

Spomnimo, z ministrico so v ZDA potovale še vodja direktorata za javno upravo Mateja Mahkovec, iz ministričinega kabineta nekdanja novinarka in strokovnjakinja za odnose z javnostmi v Šarčevi vladi Nika Benedik, namestnica generalnega sekretarja in nekdanja poslanka več strank Maja Dimitrovski – vse tri je na ministrstvo pripeljala ministrica – ter Simona Hočevar, vodja sektorja za analize in razvojno načrtovanje.

Naloga Maje Dimitrovski je bila, tako Carlova, da je "ministričina spremljevalka", ostale pa poslušalke zasedanj, ki so sicer še vedno dostopna na spletu"Ta delegacija je sestavljena dvodelno – strokovni in politični del. Kot politični odločevalci se tovrstnih dogodkov vedno udeležujemo v živo, če je le možno," je dejala ministrica.

Kaj pa navedbe, da naj bi delegacija po prvotnem načrtu čez lužo potovala za čas sedmih dni, nato pa naj bi si premislile in potovanje podaljšale? Ministrstvo je tudi to zanikalo, nasprotno – trdijo, da so udeleženke "odpotovale z znanim datumom odhoda in prihoda".

Carlova pa od ministrstva pričakuje še nekaj odgovorov in pojasnil. Med drugim dostop do ministričinih govorov na forumu, pa tudi dostop do poročil, strokovnih opažanj, navodil za implementacijo slišanega na zasedanjih, ki so jih spremljale udeleženke in ministričine sopotnice. Konkretno: kateremu strokovnemu kadru različnih ministrstev in drugih služb bo njihova prisotnost na forumu v pomoč.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Marko |  23 .09. 2023 ob  08: 51
-1
Bravo Carla, sedi 5. Edino kar se zmeraj ponavlja je to, da nikoli ne napišeš kaj delajo tvoji oz. zamižiš.
vseved |  23 .09. 2023 ob  07: 54
17
Benetke -New York povratna karta za dva -pa ne najbolj ugodna varianta 1500 €. Tukaj pa za enega več kot 2000€. MINISTRICA ODSTOPI!