ZA SMRTI PACIENTOV NA URGENCI ŠEMPETER BODO SODILI ŠESTIM: Obtoženi naj bi zahteval zapisnike o testiranjih, ki še niso bila opravljena

Kronika

Novembra se bo začelo sojenje šesterici, ki naj bi bila odgovorna za smrt dveh pacientov v šempetrski bolnišnici maja 2016, do katerih je prišlo zaradi napake pri priklopu medicinskih plinov med gradnjo in opremljanjem novega urgentnega bloka. Peterici očitajo povzročitev nevarnosti pri gradbeni dejavnosti, enemu pa povzročitev splošne nevarnosti.

Sredi maja 2016 so iz šempetrske bolnišnice policiste obvestili, da so odkrili napako pri preklopu medicinskih plinov. Namesto kisika je namreč dotekal smejalni plin, zaradi česar je pet dni prej umrl delavec, ki so ga v bolnišnico pripeljali po delovni nezgodi v Anhovem. To je potrdila tudi obdukcija, ki so jo opravili na ljubljanskem inštitutu za sodno medicino.

Novogoriški kriminalisti so v preiskavi odkrili številne napake, ki so se zgodile med opremljanjem nove urgence, obtožnico zoper šest moških pa je novogoriško tožilstvo na sodišče vložilo februarja lani. Obramba je vložila ugovore zoper obtožbo, a jih je sodišče zavrnilo, tako da je obtožba zoper šesterico junija postala pravnomočna.

Tožilstvo navaja, da so oškodovance, med katerimi sta dva moška umrla, ob tem pa naj bi bila ogrožena življenja še vsaj dveh žensk in enega moškega, reanimirali na stropnem stativu reanimacijskega stolpa, na katerem sta bili napačno povezani bakrena cev centralne napeljave medicinskih plinov, označena z belo barvo in oznako O2, in gibka cev modre barve, ki je prihajala iz stativa. Bakrena cev je bila sicer pravilno označena, saj je po njej tekel kisik. Napako sta ugotovili specializantki anesteziologije, vendar šele čez pol leta.

Tožilstvo je sicer leta 2017 zahtevalo preiskavo za devet osumljenih. Izvajalca, ki sta na urgenci napačno povezala cevki za smejalni plin in kisik, pa sta se sodnemu postopku uspela izogniti, sodišče proti njima ni uvedlo preiskave.

Za izvedbo strojnih inštalacij in opreme, testiranj, izvedbo obrtniških del in vgradne medicinske opreme je bil v novi šempetrski urgenci odgovoren Kolektor Koling. Stropne stative bi moral vgraditi Medicoengineering, ki je pooblaščen zastopnik podjetja Maquet na slovenskem trgu.

Dejansko je stropne stative vgradilo podjetje Dagri inžiniring – brez priklopa na centralno inštalacijo medicinskih plinov in brez obveznih testiranj. Inštalacije medicinskih plinov in testiranja je za Kolektor Koling opravil Medicop, vendar nepooblaščeno. Tukaj pa je bilo še podjetje Elita, ki je opravljalo strokovni nadzor.

Preiskava je pokazala, da po priklopu stropnih stativov na inštalacijo medicinskih plinov v novi urgenci septembra 2015 teh priklopov nihče ni več spreminjal, saj so pozicije priključkov ter priklopljenih cevi aparata ostale popolnoma nespremenjene vse do prvega kriminalističnega ogleda sredi marca 2016.

Po pregledu obsežne dokazne dokumentacije in zaslišanju številnih prič je tožilstvo sklenilo, da je pri zaključnih delih v urgentnem centru šempetrske bolnišnice svoje delo malomarno opravilo šest ljudi.

55-letniku iz Savinjske doline tožilstvo očita, da je testiranje priklopov prepustil drugi nepooblaščeni in za to neusposobljeni osebi, čeprav bi to moral storiti sam kot zastopnik družbe Maquet. Zaradi nepravilnega vodenja gradbenih del so obtoženi 57-letnik iz okolice Domžal, 46-letni Primorec in 49-letni Primorec.

Ker nista izvedla nadzora in preverila, ali je preklop stativa opravil pooblaščen izvajalec, sta obtožena 70-letni in 75-letni Primorec.

Eden od obtoženih naj bi celo pozival, da se vnaprej predložijo zapisniki o obveznih testiranjih, čeprav ta sploh še niso bila opravljena.

Družina 52-letnega delavca iz Kanala je zoper bolnišnico, zavarovalnico Triglav ter družbi Kolektor Koling in Elita I. B. sicer sprožila tudi civilno tožbo, oktobra lani pa je bil na sodišču sklenjen dogovor o odškodnini, katere višina ostaja tajna.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
nylarazgotra |  25 .08. 2022 ob  15: 36
Dobro, da nisem potrebovala reanimacije v tistem obdobju.☠️
manemebasat |  25 .08. 2022 ob  14: 48
-3
Kdaj bodo pa sodili zdravnikom, sestram, politikom in vsem ostalim kriminalcem, ki so silili ljudi v cepljenje proti covidu?