ZDRAVLJENJE KOŽNEGA RAKA: V Veliki Britaniji preizkušajo prvo personalizirano cepivo proti melanomu

Svet

V Veliki Britaniji na bolnikih kot prvi na svetu testirajo prvo personalizirano cepivo mRNA za zdravljenje melanoma, ki bi lahko ustavilo tudi raka na pljučih, mehurju in ledvicah. Cepivo je izdelano po meri bolnika in je zasnovano tako, da pomaga njegovemu imunskemu sistemu prepoznati in odstraniti rakaste celice, poročajo danes britanski mediji.

Cepivo mRNA uporablja isto tehnologijo kot cepiva proti covidu-19. Izdelano je za vsako osebo po meri v samo nekaj tednih. Deluje tako, da spodbuja telo, naj poišče in uniči rakave celice ter s tem prepreči ponovitev bolezni.

Po besedah nacionalne koordinatorke za testiranje Heather Shaw lahko cepivo ozdravi ljudi s kožnim rakom, preizkušajo pa ga tudi pri drugih oblikah raka. Novo cepivo je individualizirana neoantigenska terapija (INT), ki je zasnovano tako, da sproži delovanje imunskega sistema za boj proti določeni vrsti raka. Končni cilj je ozdraviti bolnika raka, je dejala Shaw.

Po poročanju britanskih medijev preiskušanje cepiva vodi University College London Hospitals NHS Foundation Trust (UCLH). Druga faza preskušanja cepiva je pokazala, da je bilo pri ljudeh z melanomi z visokim tveganjem, ki so poleg imunoterapije Keytruda prejeli tudi cepivo, za skoraj polovico (49 odstotkov) manj verjetnosti, da bodo umrli ali se bo rak po treh letih ponovil kot pri tistih, ki so prejeli samo Keytrudo.

Po zaključeni drugi fazi preizkušanja cepiva, ki je pokazala, da cepivo znatno zmanjša tveganje za ponovitev raka pri bolnikih z melanomom, so raziskovalci začeli zadnjo fazo, v katero želijo vključiti širši krog bolnikov, pri čemer upajo, da bodo lahko cepivo testirali na približno 1100 ljudeh.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
JKDWingChun |  26 .04. 2024 ob  16: 42
Ah brezveze. Samo konopljino smolo mazat na del kožnega raka in adijo rak. Preverjeno pri frendu.
Jebeš sodobno medicino