ŽENSKE PO VSEM SVETU NA ULICAH: Obeležujejo mednarodni dan žensk in branijo svoje pravice (FOTO, VIDEO)

Svet

Ženske so se danes po vsem svetu odpravile na ulice, da bi obeležile mednarodni dan žensk in branile svoje pravice, ki so vse bolj ogrožene, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Na tisoče žensk je sodelovalo na shodih v Pakistanu, kljub prizadevanjem oblasti, da bi jih preprečile. Rabail Ahtar, učiteljica, ki je bila v Lahoreju ena od 2.000 protestnikov, je dejala, da "zahteva varnost in zaščito, ki ženskam v tej državi in družbi nista zagotovljeni".

Velik del pakistanske družbe namreč deluje v skladu s strogim kodeksom "časti", ki sistematizira zatiranje žensk pri izbiri zakonskega partnerja, reproduktivnih pravicah in pravici do izobrazbe. Zaradi domnevnega kršenja tega kodeksa moški v Pakistanu vsako leto ubijejo na stotine žensk.

V prestolnici Islamabad, kjer se je danes ob mednarodnem dnevu zbralo več sto ljudi, pa je demonstracije ustavila policija s palicami in bodečo žico, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Protestni shodi so potekali tudi na Tajskem in v Indoneziji, kjer se je nekaj deset žensk zbralo pred tamkajšnjim parlamentom in pozvalo poslance k sprejemu dolgo pričakovanega zakona za zaščito hišnih pomočnic.

V prestolnicah po vsem svetu so in še bodo potekali pohodi, shodi in demonstracije.

V Evropi bodo potekali v številnih državah, med drugim v Španiji in Franciji, kjer bodo protestniki v približno 150 mestih zahtevali "enakost pri delu in v življenju", kar je veliko več kot prejšnja leta, pravijo organizatorji. Izrazili bodo tudi nasprotovanje zelo nepriljubljeni pokojninski reformi, ki je po mnenju kritikov nepravična do žensk.

V Londonu bo muzej Madame Tussauds ta dan obeležil z razkritjem nove voščene figure voditeljice sufražetk Emmeline Pankhurst, ki se je pred 120 leti borila za volilno pravico žensk.

Na Kubi, kjer so v začetku leta aretirali aktivistke, ki so želele dobiti dovoljenje za demonstracije, so feministične organizacije ljudi pozvale, naj se danes pridružijo "virtualnemu pohodu" na družbenih medijih, da bi povečali ozaveščenost o nasilju na podlagi spola in samomorih žensk.

Po napovedih AFP se bodo feministke danes mobilizirale zlasti zaradi pravice do splava, potem ko je ameriško vrhovno sodišče junija lani razveljavilo sodbo Roe proti Wadeu iz leta 1973, ki je ženskam v ZDA zagotavljala ustavno pravico do prekinitve nosečnosti. V Evropi pa je bila ta pravica nedavno ogrožena tudi na Madžarskem in Poljskem.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija