ZGODOVINSKI DOSEŽEK: Brez nog osvojil Mount Everest! (FOTO, VIDEO)

Svet

Nepalcu Budhi Magarju je 19. maja uspel neverjeten dosežek; postal je prvi človek na svetu, ki mu je uspelo osvojiti Mount Everest kljub temu, da je v eksploziji v Afganistanu pred 13 leti izgubil obe nogi. Magar je nekdanji gurški vojak, ki je svojo željo po osvojitvi najvišje gore na svetu gojil že vrsto let. Pot na vrh Everesta je uradno začel 17. aprila, vendar je zaradi slabega vremena moral kar 18 dni preživeti v baznem taboru, preden se je lahko podal naprej. Kljub temu da je na vrhu zaradi težav z očali in masko za dovajanje kisika lahko ostal le nekaj minut, je njegov podvig izjemen.

Magar je delil svoje izkušnje na vrhu gore: "Vse moje jakne so bile popolnoma zmrznjene. Vse je bilo zmrznjeno. Celo naša topla voda v termovkah je bila zmrznjena, zato je nismo mogli piti," je opisal v izjavi za tiskovno agencijo PA Media. Nepalec je že od mladih let sanjal o osvojitvi Everesta, ko je hodil bosonog v šolo. Po eksploziji, ki mu je vzela obe nogi, je skoraj obupal nad življenjem. Odraščal je v okolju, kjer so invalidi pogosto obravnavani kot breme in grešniki iz prejšnjega življenja. Sčasoma je zapadel v alkoholizem in poskušal storiti samomor. Vendar se je zahvaljujoč dobrodelni organizaciji, ki pomaga vojnim veteranom, izvlekel iz te temne faze svojega življenja.

View this post on Instagram

A post shared by Everest 70 (@everest70_ht)

Za dosego svojega največjega podviga, osvojitve Everesta, so mu izdelali posebne protetične noge, ki so primerne za hojo po ledu in snegu. Med alpinističnim vzponom je uporabil te posebne proteze, na katere so namestili grelne nogavice, da bi preprečil morebitno izgubo uda zaradi mraza. Njegova zgodba navdihuje in dokazuje, da s trdim delom, voljo in odločnostjo nič ni nemogoče.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Prognostik |  05 .06. 2023 ob  11: 04
Svašta. Nimaš nog , pač ne čutiš bolečin od mraza.
Boršteran |  04 .06. 2023 ob  18: 13
Super odlično in bravo. Dobesedno res pohvale vredno! To bi se naš narod lahko kaj naučil iz tega, ne pa da tako hitro obupuje