AFERA KOPRIVNIKAR NA KOPRSKEM SODIŠČU: So odpuščenemu policistu kršili pravico do zagovora?

Kronika

Na koprskem delovnem sodišču so sklenili dokazni postopek v tožbi policista Miha Sakača proti notranjemu ministrstvu zaradi izredne odpovedi pogodbe o zaposlitvi. Med drugim sta pričala policista, ki sta Sakaču poskušala vročiti vabilo na zagovor pred odpovedjo oz. samo odpoved, ter Sakačeva starša.

Sakač je odpoved dobil zaradi svoje vloge pri dogovarjanju o prometni kontroli ministra za javno upravo Borisa Koprivnikarja sredi policijske stavke novembra 2015, v zvezi s čimer je odpoved dobilo skupno pet policistov.

Sakač je nato leta 2016 vložil tožbo zoper MNZ z zahtevo za reintegracijo na delovno mesto in izplačilo plač za vmesno obdobje, a je sodišče presodilo, da je bila odpoved zakonita. Višje delovno sodišče je nato sodbo razveljavilo in Sakaču ugodilo v delu, kjer je trdil, da mu delodajalec v postopku izredne odpovedi ni pravilno vročil vabila na zagovor in mu je s tem kršil pravico do zagovora oz. obrambe. Okoli tega se je sukal tudi tokratni dokazni postopek.

Problematična vročitev vabila na zagovor 

Prvi je danes pričal pismonoša Robert Brečko, ki se okoliščin vročanja pošiljke Sakaču na naslovu v Žalcu ni spomnil, saj dnevno vroči v povprečju po 80 pošiljk. Ob predložitvi uradnega zaznamka pa Brečko ni prepoznal svojega podpisa ter pojasnil, da ga je očitno tistega dne nekdo nadomeščal. Sakačev zagovornik Franci Matoz je nato predlagal, da se poizve, kateri pismonoša je pustil obvestilo v Sakačevem nabiralniku in ga zasliši, kar pa je sodni senat zavrnil.

O načinu neuspešne vročitve na naslovu Sakačevega stalnega prebivališča v Žalcu sta nato pričala še tožnikova starša Stjepan in Sonja. Oba sta izpovedala, da sina v tistem času nista videla, niti se nista z njim slišala, o postopku zoper njega pa sta bila seznanjena le prek medijev.

Sakača iskali na naslovih v Žalcu in Kolombanu

Pričala sta tudi policijska inšpektorja Darja Avbelj Meze in Anton Bavec. Slednji je bil prisoten pri poskusih vročitve tako v Žalcu kot na naslovu v Kolombanu, od koder je Sakač uveljavljal potne stroške za službo. Sakačev oče je policistoma v Žalcu povedal, da Mihe ni doma in da se zdravi. Podobno jim je v Kolombanu navedla Sakačeva tašča, ki je pojasnila še, da je do Sakačevega stanovanja znotraj istega objekta poseben vhod na drugi strani hiše, ki pa ga policista kljub iskanju nista opazila.

Dokazni postopek se je danes zaključil, sodbo bosta stranki dobili pisno.
Bavec je izpostavil, da Sakačeva tašča ni povedala, v kakšnem razmerju je s tožnikom, in da niso imeli pooblastil za vstop v hišo. Poudaril je, da v tovrstnih primerih sorodniki pomagajo osebam v postopkih odpovedi pogodbe o zaposlitvi, čeprav tega za konkreten primer ne more trditi.

Na vprašanje, ali so v Sakačevem primeru ravnali z običajno skrbnostjo, pa je Bavec odvrnil, da primera niso jemali zlahka, ampak so se potrudili, da bi do vročitve prišlo.

Deli novico:

FRANC |  14 .02. 2018 ob  19: 01
kaj se zgodi če si politik pijanček Koprivnikar zjutraj odpusti policaja,županček postojnski dobi vozniško z opravičilom sodnIce takoj nazaj Jaz Franc pa zbogom vozniško BREZ MOŽNOSTI PRITOŽBE
Marjan |  14 .02. 2018 ob  10: 20
Zadeve je vodil Petrovič po naročilu SDS. Skrajni desničarji tako razumejo.
Pa, da bi ne bilo nesporazuma,tudi skrajnim levičarjem ( SD ) je pasalo.
Koprivnikar je obojim pokvaril razpoloženje, ker je bil trezen.
skorupirani minister bo šel na skorupirano sodišče |  14 .02. 2018 ob  09: 06
-1
Slovenija moja dežela.
amnezija |  14 .02. 2018 ob  08: 51
Pismonoša ne prepozna svojega podpisa ....starši niso videli svojega sina .... Matoz jih vse lepo podkupi z denarjem in zadeva je rešena ....
ivo |  13 .02. 2018 ob  21: 17
minister je bil trezen in to je bila nezakonita akcija slovenske policije ki poleg tašnih stvari zna nonstop zahtevat višje plače.
medeni |  13 .02. 2018 ob  19: 34
Kaj koprivnikar je ubermensch ali kaj moral bi biti vzor ostalim ne pa ,da alkoholiziran vozi avto,zdaj so pa policisti tisti ,ki letijo iz sluzb
Alooooooooooooooo
sram te naj bo gos. minister
lp
prekmurec