Benetke z arhitekturno vizijo Maribora

Kultura

V sklopu 13. arhitekturnega bienala v Benetkah bo v ponedeljek, 27. avgusta, ob 21.12 vrata odprla Galeriji A+A, ki bo prevzela vlogo Slovenskega paviljona. V njej bo na ogled projekt arhitekta Toma Kovača 100-letno mesto (Maribor), ki predstavlja arhitekturno in urbanistično vizijo mesta v prihodnjih 100 letih.

V Kovačevem projektu "100 Year City (Maribor)"/100-letno mesto (Maribor) je sodelovalo več kot 1000 ljudi z vsega sveta. Rezultat je več kot 100 izbranih projektov 23 univerz, fakultet in arhitekturnih šol, na katerih je pod mentorstvom 37 priznanih strokovnjakov ustvarjalo prek 400 študentov iz 11 držav.

Med zvezdniškimi arhitekti, ki bodo sodelovali na letošnjem bienalu, so britanski arhitekt Zaha Hadid, v Manchestru rojeni arhitekt Norman Foster, švicarska oblikovalca Jacques Herzog in Pierre Meuron, nizozemski arhitekt Rem Koolhaas in Kazuyo Sejima z Japonske. Prvič bo tokrat na bienalu sodelovalo pet držav - Angola, Kosovo, Kuvajt, Peru in Turčija.

Na letošnjem arhitekturnem bienalu v Benetkah, ki bo potekal od 29. avgusta do 25. novembra pod motom Skupni temelji, bo sodelovalo 55 držav. Kurator bienala je britanski arhitekt David Chipperfield. Na letošnjem bienalu bo predstavljenih 58 projektov, pod katere se podpisujejo 103 arhitekti, fotografi in drugi umetniki.

Arhitekturni bienale v Benetkah od leta 1980 ponuja najpomembnejši pregled sodobne arhitekture v svetu. Na dve leti se izmenjuje z likovnim bienalom. Na ogled je v osrednjih bienalnih prizoriščih - v Giardinih in Aresanalu ter v posameznih manjših razstaviščih po Benetkah. Slovenija se že vrsto let v sklopu bienala predstavlja v beneški Galeriji A+A. Komisar, avtor in projekta so izbrani na javnem razpisu. Letošnji komisar projekta je Peter Tomaž Dobrila.

Deli novico: