ČRNI SEZNAM OBJAVLJEN: Katere države so se znašle na njem?

Svet

Finančni ministri EU so danes v Bruslju v okviru boja proti izogibanju davkom potrdili prvi evropski črni seznam davčnih oaz. Na tem seznamu, ki je tudi javno objavljen, je sedemnajst držav oziroma jurisdikcij, med njimi Južna Koreja, Namibija, Tunizija, Panama, Mongolija in Združeni arabski emirati.

"Danes smo na ravni EU sprejeli seznam držav, ki ne ukrepajo ustrezno v boju proti izogibanju davkom. Ta črni seznam vključuje sedemnajst držav," je prvi oznanil francoski finančni minister Bruno Le Maire. Na črnem seznamu so Bahrajn, Barbados, Ameriška Samoa, Grenada, Guam, Južna Koreja, Macao, Marshallovo otočje, Mongolija, Namibija, Palau, Panama, Sveta Lucija, Samoa, Trinidad in Tobago, Tunizija in Združeni arabski emirati.

Še 47 jurisdikcij - med njimi so Švica, Turčija, Črna gora, Srbija, Makedonija, BiH, Oman in Katar - so članice uvrstile na sivi seznam. Gre za tiste jurisdikcije, ki trenutno ne izpolnjujejo standardov EU, vendar so se zavezale k spremembi davčnih politik. To je rezultat dela posebne delovne skupine za pošteno podjetniško obdavčevanje, ki je pregledala več kot 90 jurisdikcij. Za osem karibskih držav, ki jih je letos prizadela naravna nesreča, pa je bil postopek podaljšan.

Evropska komisija bo v prihodnjih tednih predstavila predloge za evropsko rešitev. Nekatere države želijo, da vprašanje sankcij ostane povsem v njihovih rokah, kar sproža pomisleke o dejanskem izvajanju kakršnih koli kazenskih ukrepov.

Slovenska finančna ministrica Mateja Vraničar Erman ocenjuje, da je sprejeta rešitev pomemben korak naprej v boju proti davčnim goljufijam in proti izogibanju plačevanja pravičnega deleža davkov. Jurisdikcije, ki so se znašle na črnem seznamu, po ministričinih besedah ne zagotavljajo ustreznega sodelovanja pri izmenjavi davčnih podatkov in transparentnega delovanja na področju obdavčitve. Delovna skupina bo zdaj nadaljevala s pripravo obrambnih ukrepov oziroma nadaljnjih sankcij, ki naj sledijo, če posamezne države tudi v bodoče ne bodo želele sodelovati pri davčnih vprašanjih, je še povedala Vraničar Ermanova.

Uvrstitev na črni seznam po njenih besedah naj ne bi bila v prvi vrsti sankcija, ampak predvsem spodbuda, da se države odločijo za transparentno davčno obravnavo in sodelovanje v boju proti mednarodnim davčnim goljufijam. Sam črni seznam po ministričinem mnenju sicer ne zadošča za zagotovitev sodelovanja, zato je treba nadaljevati delo s ciljem oblikovanja obrambnih ukrepov, ki bodo delovali kot spodbuda, ni pa Vraničar Ermanova naklonjena preveliki ostrini.

Evropski črni seznam v tem trenutku ne pomeni ukrepanja na ravni posameznih članic, je še povedala ministrica. Bodo pa v Sloveniji po njenih besedah pregledali obstoječi nacionalni seznam držav. Pri poslovanju z državami na tem seznamu ni mogoče uporabiti oprostitev v zvezi z davčnim odtegljajem.

Vprašanje sankcij proti državam na evropskem črnem seznamu torej ostaja odprto. Med možnimi ukrepi se omenja zamrznitev evropskih sredstev ali posebna dajatev na transakcije s temi državami oziroma jurisdikcijami.

spet jz |  06 .12. 2017 ob  14: 06
a so našli kakšen boljši način za prat denar? verjetno. zato tudi zdaj delajo kao nek seznam.
mama |  06 .12. 2017 ob  10: 49
dejte že enkrat nehat nasedat....... farbajo nas z vseh strain!
muffa |  06 .12. 2017 ob  08: 50
slovenija bi morala nujno biti na seznamu.
bruno |  06 .12. 2017 ob  08: 28
komot bi lahko na ta seznam uvrstili tudi Slovenijo, saj je goljufanje pri nas zakonito glede na razsodbe sodišč in raznoraznih postopkov (davčni, upravni,...)
Oaze. |  06 .12. 2017 ob  08: 26
Cudno da nobeden od nasih ministrov nimajo tukaj racunov. Vsi postenjaki.