DRAMA NA ZELENICI: Predsednik s pištolo grozil sodniku (VIDEO)

Kronika

Nedeljska tekma grškega nogometnega prvenstva med Paokom in Aekom iz Aten verjetno še nekaj časa ne bo imela končnega epiloga. Prekinjena je bila v 90. minuti, ker je predsednik Paoka prišel na zelenico in sodniku grozil, ker je ta razveljavil zadetek, ki bi pomenil zmago 1:0 za Paok. Povrh vsega je bil kontroverzni predsednik oborožen.

Grški poslovnež Ivan Savidis, rojen v Gruziji, je že nekaj časa strah in trepet grškega nogometa, tokrat pa je s svojim početjem šel še korak dlje. Z osebnimi varnostniki je sredi tekme šel do sodnika na sredini igrišča in mu s pištolo za pasom grozil, da je njegove sodniške kariere konec. Napadalen je bil tudi do predstavnikov nasprotnega kluba, zato so nogometaši Aeka sklenili, da po vdoru Savidisa na igrišče odidejo v slačilnico.

Na presenečenje vseh je sodnik nato spremenil svojo odločitev in priznal zadetek Paoka, ki najprej ni veljal zaradi prepovedanega položaja. Z rezultatom 1:0 je Paok prevzel vodstvo na lestvici grškega prvenstva pred Aekom.

To ni bil prvi incident

Do incidenta je prišlo le dan po tem, ko je pritožbeno razsodišče grške nogometne zveze odločilo, da vrne tri točke Paoku, čeprav je bila tekma 25. februarja z Olympiakosom prekinjena in prvotno registrirana 3:0 za goste. Razlog temu je bil, da je trener Olympiakosa Oscar Garcia s tribun v obraz dobil projektil in končal v bolnišnici.

Grška policija je danes izdala nalog za aretacijo lastnika Paoka Savidisa, ker je vdrl na igrišče s pištolo za pasom. Čeprav naj bi Savidis imel dovoljenje za revolver, ga policija išče zaradi vdora na nogometno igrišče, so za francosko agencijo AFP potrdili policijski viri.

Ivan Ignatjevič Savidis ima rusko in grško državljanstvo. Pred prevzemom Paoka je bil predsednik ruskih klubov iz Rostova. Je poslovnež in politik ter eden najbogatejših Rusov. Bil je član ruske Dume in je osebni prijatelj predsednika Vladimirja Putina. Vrsto let je služboval v ruskih oboroženih silah, njegovo bogastvo pa izvira iz trgovanja s tobakom.

Namestnik ministra za šport Giorgos Vasiliadis je po današnjem sestanku s predsednikom vlade Aleksisom Ciprasom dejal, da se je vlada odločila za suspenz. "Odločili smo se suspendirati nogometno prvenstvo," je dejal Vasiliadis po nujnem zasedanju vlade. Tekmovanje se ne bo nadaljevalo, dokler se vsi ne bodo zedinili glede novega sistema in novih pravil ravnanja.

"V kratkem se bomo sestali in posvetovali z nogometno zvezo, klubi in tudi Evropsko nogometno zvezo Uefo," je dodal Vasiliadis.

"

Deli novico: