HRVAŠKI RIBIČI BREZ KAZNI, A NE 'REŠENI': Dobili naj bi jih v kratkem

Hrvaški minister za kmetijstvo Tomislav Tolušić je danes izjavil, da zaenkrat niso prejeli še nobene od napovedanih slovenskih kazni za hrvaške ribiče, ki so lovili v Piranskem zalivu, potem ko je Slovenija uveljavila arbitražno odločbo. Meni sicer, da bi bilo stanje ob meji običajno, če se ne bi bližale slovenske parlamentarne volitve.

Tolušić je davi za hrvaški radio povedal, da niti ni razlogov za kaznovanje hrvaških ribičev v Piranskem zalivu, posebej pa ne zaradi nezakonitega ribolova. "Če bi hoteli govoriti o nezakonitem ribolovu, bi bilo treba ribiško ladjo ustaviti in pregledati, kaj je ribič ulovil, tako da to sploh ne pride v poštev. Nekakšen nezakonit prehod meje pa je v sferi dnevnopolitičnih zgodb in prerekanj," je izjavil Tolušić in večkrat ponovil, da bo Hrvaška zaščitila svoje ribiče.

Menil je, da so napovedane kazni "preizkusni baloni" ter ponovil, da bi Slovenija morala pošiljati kazni za hrvaške ribiče po uradni poti preko hrvaškega ministrstva za pravosodje. Obenem je dejal, da ima tudi hrvaška policija posnetke prekrškov slovenskih ribičev v Piranskem zalivu, a da ne bo vlekla enostranskih potez.

Na slovenski strani naj sicer še ne bi bila izrečena nobena kazen, bo pa kmalu, je STA izvedela neuradno.

Tomislav Tolušić

Tolušić za stanje ob meji krivi slovenske parlamentarne volitve

Tolušić je sicer izpostavil še, da v Piranskem zalivu ni nobene vojaške ladje ter da ribiči lovijo brez incidentov. Ocenil je, da so hrvaški ribiči izpostavljeni psihološkem pritisku zaradi srečanj s slovensko policijo, ter pozval k umirjanju napetosti.

Ocenil je še, da bi bilo stanje v Piranskem zalivu "bolj normalno" in bi se vse prej uredilo, če se ne bi bližale slovenske parlamentarne volitve. Med drugim je dejal, da bi Slovenija morala spremeniti vrsto zakonov, ki se nanašajo na njene morske meje, epikontinentalni pas in teritorialno morje, a tega ne počne, temveč spreminja zakone v Piranskem zalivu, kar je to zanimivo za dnevnopolitične namene. Če Slovenija želi implementirati arbitražno sodbo, lahko začne s kopensko mejo, je povedal.

Tudi on je sicer ponovil znano stališče, da Hrvaška ne priznava arbitražne sodbe, ker da je nepovratno kontaminirana.

Deli novico:

odtastargamaistravnuk |  01 .03. 2018 ob  15: 47
Nečesa pa ne razume. Pogledam na zemljevid, vidim to silno hrvaško morje....ampak kot zakleto bi vsi hrvati radi ribarili v tem lavorju slane vode med Kanegro in Strunjanom. Bog ve, kaj tam plava. Ciplji z biseri namesto oči?
@Intelektualci | včeraj ob 12:14 |  11 .01. 2018 ob  05: 49
Ne podpiram Ljeljaka, ampak malo se seznani z zadevo, preden pišeš kozlarije
Realist_ |  10 .01. 2018 ob  18: 33
Torej gremo lahko vsi na Hrvaško kar po domače, kar čez mejo in je..pa, da vidim pol kako bodo skakali zaradi nezakonitega prestopa meje...upam stavit, da me dajo za dva dni na hladno!
Intelektualci |  10 .01. 2018 ob  12: 14
Baje jih podpirajo veliki slovenski intelektualci, Ljeljak na primer. Če je ta, je tudi Krkovič, pa JJ, se pravi kompletna čreda ovc. Pa naj oni plačajo kazni, saj denar zdaj imajo.