KOPRČANKA SPREGOVORILA O PEKLU, KI GA ŽIVI ZARADI BIVŠEGA: "Ko sva se spoznala, je izgledal čisto normalno, a se je prijaznost hitro sprevrgla v zelo čudno vedenje"

Koper

V začetku meseca smo poročali o obupani Koprčanki, ki ji nekdanji partner že tri leta greni življenje. Zasleduje jo in ji uničuje premoženje, zaradi strahu pred njim ves prosti čas preživi zaprta v stanovanju, ostala je povsem brez družabnega življenja. Njegovo početje je prijavila policiji, ki pa zanjo nima posluha. O peklu, ki ga preživlja, je Margerita Krasnik pred dnevi spregovorila v oddaji Dobro jutro.

Fotografija je simbolična. 

"Spoznala sva se kot vsak normalen par, konec leta 2015. Izgledal je čisto normalno, prijazen, prijetnega videza. A se je prijaznost hitro sprevrgla v zelo čudno vedenje," je svojo pripoved pričela Margerita Krasnik iz Kopra. "Zares strah me je prvič postalo strah, ko sem prvič hotela prekiniti zvezo. Reagiral je povsem pretirano, začel jokati, me držal v kotu in več ur maltretiral, da sem končno popustila in pristala, da ga ne bom pustila."

Sredi leta 2016 je zoper nekdanjega partnerja podala prvo prijavo. A kot pravi, je naletela na gluha ušesa. "Čutila sem se celo obsojeno zaradi moje situacije. Niti en policist ni pristopil do mene kot do žrtve, ampak kot da sem nekakšen izmeček sistema," je svojo izkušnjo s policisti opisala Krasnikova. Policija tako že tri leta piše zapisnike, pravosodje pa je, kot smo že poročali, zalezovalca spustilo na prostost, ker da ni dovolj nevaren.

Nekdanji partner je Koprčanki vhodna vrata polil s kislino in jih popisal z žaljivko.

Kot je pojasnila, se nekdanjega partnerja nikakor ni mogla rešiti: "Pogovori z njim niso peljali nikamor, v njih sem se počutila celo ogroženo." K njemu se je vrnila kar trikrat, ker, kot pravi, s strani policije ni bilo odziva in ker jo je bilo strah. Ker je ravno v času prve prekinitve njeno mati zadela kap, ni hotela ostati brez avtomobila, kar bi ji onemogočilo, da bi jo obiskovala. In tako se je k nasilnežu vrnila še dvakrat. "Vsakič, ko sem se vrnila, je bilo njegovo obnašanje hujše, pridobival je na samozavesti," je priznala Koprčanka.

V peklu tako živi že tri leta. Nekdanji partner ji tedensko poškoduje avto, reže gume, praska karoserijo, v šipe stanovanja meče kamne, na zidove piše žaljivke, vhodna vrata ji je celo polil s kislino. Zaradi njega se takoj po službi zaklene v stanovanje, družabnega življenja nima več.

Kot je še dodala, so ji mnogi, tudi terapevt, svetovali, naj se preseli v tujino, a tega ne namerava storiti, "ker se mi ne zdi primerno, da jaz kot žrtev bežim pred zalezovalcem."

Redno ji uničuje tudi avto. 

Najpogosteje zalezujejo zavrnjeni bivši možje, partnerji in ljubimci

Kot je v oddaji Dobro jutro povedal Cveto Kokalj, strokovnjak za preprečevanje nasilja s Policijske uprave Koper, gre pri zalezovanju za vzorec vedenja, za katero je značilno neko trajno ponavljajoče se ravnanje, ki je seveda neželeno in vsiljivo. "Ta vzorec pomeni neko vrsto vzpostavljanja stikov z žrtvijo, ki pa pri žrtvi povzroča občutek ogroženosti."

"Zalezovanje je v Sloveniji od leta 2015 kot samostojno kaznivo dejanje inkriminirano v kazenskem zakoniku in od tedaj je število ovadb, ki jih policisti podajo na tožilstva, v porastu," je dejal Kokalj. V letošnjem letu je policija prejela 162 kazenskih ovadb, nadaljnji postopki pa so odvisni od ostalih organov pregona.

Zalezovanje zajema vse od osebnega nadlegovanja do nadlegovanja preko telekomunikacijskih sredstev. "Nobeno nasilno ravnanje, ki predstavlja psihični pritisk na žrtev se ne umiri samo od sebe, potrebno je ukrepanje. Zato policija žrtvam vedno svetuje, da podajo prijavo. V vseh primerih policisti ravnajo v skladu s pooblastili: zberejo dokaze in podajo ustrezen dokument v obliki ovadbe ali poročila," je pojasnil Kokalj in dodal, da je zmotno prepričanje, da ne bo policija nič storila.

Nevenka Stanić Ristović iz društva za pomoč žrtvam kaznivih dejanj Beli obroč pa je povedala, da so zalezovalci najpogosteje moški, in sicer t. i. zavrnjeni zalezovalci: bivši možje, bivši partnerji in tudi ljubimci. V društvu žrtvam svetujejo, naj z zalezovalcem prekinejo vse stike, se ne oglašajo na telefon, ne odgovarjajo na sporočila, predvsem pa se ne vračajo k njemu, saj je za zalezovalca to občutek, da se vztrajnost izplača.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
max |  02 .12. 2019 ob  18: 15
Gospodična očitno nima srečne roke pri izbiri princev na belih konjih, glede na to , da je tip dal posnetke ne ogled, pa je vrjetno ponosen na svoja dejanja, too much stereoidov in too much porno addicted.
Kukuruz |  30 .11. 2019 ob  09: 44
Razmislja recimo kdo v tej smeri da so opozorilni znaki z kom imas opravka,kot dez..najprej malo zapihlja,potem zacnejo hodit oblaki,potem morda strela al prve kapljice,nato ploha...
Komu hodi na pamet da bi snemal al slikal med sexom?!
Zakaj je sploh to potrebno,bos bolj uzival ali bos slike nalimal na steno,morda razkazoval svoj talent za estetiko,bil na nocnem programu,pozel aplavze da si dosegel pricakovanja
Takega talenta je zapustila,to je nespredstavljivo!
Tri dolga leta in se vedno ne more in ne more pozabit
Totalni poraz :-(
kiki3 |  28 .11. 2019 ob  20: 32
eee ljudje moji koliko nas je takih ki smo tako ziveli se dva meseca nazaj... pekel.. zaradi bivsega ki je vec kot ocitno psihopat. identicno razen materialne skode. me zaboli srce ko vidim da nisem bila edini primer!! in vem kako je margeriti ce kdo razume smo tej ki smo to doziveli. edina tolazba ki ji lahko dam je ta da enkrat se bo koncalo! pri meni tudi policija ni ukrepala cele 2 leti kljub vsem dokazom ampak v odgovor sem se dobila da kaj pa se zapletam s psihopatom!!! no teror se je koncal ko je ta doticna oseba v mojem primeru spoznala novo punco in ta trenutek njej predstavlja idilo. mi je zal te punce ker volj menja dlako navade pa nikoli.maska prej ko slej pade.. na trenutke se mi taki ljudje celo zasmilijo ker se ocitno ne zavedajo ker je ocitno bolezen prisotna..

MARGERITA DRZI SE PREJ KO SLEJ BOS ZADIHALA!! Jaz danes ze DVA MESECA DIHAM s polnimi pljuci pa sem tudi mislila da ne bom nikoli!!
Monteverdi |  28 .11. 2019 ob  19: 25
26
Objaviti bi morali njegovo fotografijo in ime, da ga spozna širša javnost. Osebek je nevaren, upam, da ne bo prepozno. Če bi grozil, recimo nekomu iz "pomembnejših" in vplivnejših krogov, bi zagotovo ustrezno ukrepali. Mogoče je pa edina rešitev : "nalomiti ga"!
kokodek |  28 .11. 2019 ob  18: 10
12
@Stric iz ozadja, seveda si mislil, da bi bilo v varno hišo treba zapreti zalezovalca!!!!!!!! Na žalost se vedno morajo umikati žrtve, nasilneži pa lahko svobodno hodijo naokrog ,grozijo in morijo.
Kukuruz |  28 .11. 2019 ob  16: 57
17
Hmm..je gledal kdo idxdiscovery kjer bivsi po dolgoletnem nadlegovanju zrtvi prereze vrat,ustreli,polije z bencinom...
Precej podobna scena,ce ni prenesel kosarice in po treh letih dela stvari ki jih noben normalni moski nebi...nekaj casa bi zural potem bi si najdu drugo.Ta tip pa je trmast.
In zdej vprasanje policiji.Dejmo rect da se to zares zgodi.Punca je javno spregovorila...
Boste dovolj mocni za prenesti val kritik in sramovanja?!
Stric iz ozadja |  28 .11. 2019 ob  15: 53
Zakaj pa imamo varne hiše? Kje je CSD?