MOŽNOST DOGOVORA? Neodvisnost ni edina rešitev za Katalonijo

Svet

Odstavljeni katalonski premier Carles Puigdemont je izjavil, da neodvisnost ni edina možna rešitev za Katalonijo. Ob tem je zatrdil, da je še vedno pripravljen na dogovor s Španijo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Vedno sem bil pripravljen sprejeti stvarnost drugačnega odnosa s Španijo," je dejal Puigdemont v pogovoru za belgijski časnik Le Soir in dodal, da je pripravljen razmisliti o drugačni rešitvi za Katalonijo.

"Še vedno je možno! Vse življenje sem bil zagovornik neodvisnosti, 30 let sem si prizadeval za drugačno povezavo Katalonije s Španijo," je dejal.

"Še vedno sem za dogovor," je zatrdil Puigdemont in Ljudsko stranko španskega premierja Mariana Rajoya o obtožil, da je odgovorna za vzpon teženj po neodvisnosti.

Španska vlada je 27. oktobra le nekaj ur po razglasitvi neodvisnosti v katalonskem parlamentu odstavila katalonsko vlado in vrh policije, razpustila regionalni parlament ter prevzela neposreden nadzor v Kataloniji. Za 21. december je sklicala predčasne regionalne volitve.

Puigdemont in štirje ministri njegove vlade, ki so v Španiji obtoženi upora in poneverbe javnih sredstev, so se zatekli v Belgijo. Španske oblasti so za njimi razpisale evropski priporni nalog. Belgijske oblasti so za zdaj odločile, da smejo do končne odločitve o njihovi izročitvi Španiji ostati na prostosti.

Deli novico:

jurij |  13 .11. 2017 ob  17: 51
lulica je ta Pokemon. Zbežal je v Belgijo,sedaj pa bi se pogajal.