NA GORIŠKEM MAŠA ZA DOMOVINO: Spomnili se bodo padlih v vseh vojnah

Goriška

Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Veteran iz Nove Gorice v sodelovanju s Koprsko škofijo in Vojaškim vikariatom na Sveti Gori danes pripravlja že tradicionalno mašo za domovino. Letos bodo zaznamovali stoletnico konca prve svetovne vojne, dvajseto obletnico delovanja društva Veteran in peto izvedbo maše za domovino.

Glede na to, da bo maša posvečena tudi koncu prve svetovne vojne, so k maši še posebej povabili vojaške škofe vseh armad, ki so sodelovale na soški fronti. Prav tako so k maši povabljeni vsi vojaški atašeji armad, ki so prisotni v Sloveniji.

Predsednik društva Srečko Lisjak je povedal, da so k maši so povabljena tudi društva, ki ohranjajo spomin na prvo svetovno vojno, in vse armade, ki so sodelovale na soški fronti. Mašo za domovino bo daroval koprski škof Jurij Bizjak.

Dogajanje na Sveti Gori se bo začelo že ob 15. uri s koncertom orkestra Slovenske vojske in predstavitvijo uniform nekaterih sodelujočih armad na soški fronti. Po maši za domovino, ki se bo pričela ob 17. uri, bodo obiskovalci lahko prisluhnili še krajšemu koncertu Moškega pevskega zbora Razpotje.

Dan pozneje pa društvo pripravlja tudi krajšo žalno slovesnost ob pomniku braniteljem slovenske zemlje na Cerju. Jutri ob 11. uri bodo predstavniki osmih narodnosti, ki so sodelovale na soški fronti, položili vence v spomin na padle rojake.

Ta simbolična gesta obeležitve spomina in poziv k miru bosta potekala pred Španzljevo sliko Ples življenja in smrti. Ob tej priložnosti bodo pripravili tudi krajši kulturni program, spregovorila pa bosta župan Občine Miren-Kostanjevica in predstavnik Vikariata Slovenske vojske.

 

Deli novico:

pesimist optimist |  27 .10. 2018 ob  14: 49
Kdaj se bo v demokraciji prenehalo z malikovanjem nedemokratičnih časov, diktatorjev, simbolov. Ne gre to skupaj. Majstri, odločiti se boste morali, ali to ali ono.
@crniovcar | danes ob 09:49 |  27 .10. 2018 ob  09: 57
Kje si bil v letih 1989/1991?
crniovcar |  27 .10. 2018 ob  09: 49
prav zanima me KDAJ bomo nehali s prvo,drugo ,domobranci,partizani., nekimi veterani .TD.
kar je preveč je preveč.