NAPETO OB OBISKU SRBSKEGA PREDSEDNIKA V ZAGREBU: Ne zanima jih opravičilo, temveč odškodnina

Svet

Združenja vdov padlih hrvaških vojakov in vojnih invalidov so danes zaradi obiska srbskega predsednika Aleksandra Vučića na Hrvaškem organizirala protest na Trgu bana Josipa Jelačića v Zagrebu. Protest bi moral biti na trgu med poslopjema vlade in sabora, a je hrvaška policija iz varnostnih razlogov začasno omejila dostop tja.

Na osrednjem zagrebškem trgu se je zbralo nekaj sto protestnikov, ki nasprotujejo današnjemu uradnemu obisku Vučića na Hrvaškem zaradi njegovih velikosrbskih izjav med vojno na Hrvaškem, ki so jih tudi predvajali na shodu.

Kot so povedali, jih ne zanima morebitno Vučićevo opravičilo zaradi vloge v vojni na Hrvaškem, temveč zahteve hrvaških predstavnikov do Srbije, predvsem odškodnina zaradi razdejanja, ki so ga povzročili Srbi med vojno na Hrvaškem, ter, kot so zapisali, odgovornost za genocid na Hrvaškem.

Na shodu je videti gesla v spomin na tragedijo mesta Vukovar iz leta 1991, a tudi proti hrvaški predsednici Kolindi Grabar-Kitarović, ker da jih je "izdala" z vabilom Vučiću na dvodnevni obisk. Videti je zastave hrvaške obrambne zveze (HOS), na katerih je zloglasni ustaški pozdrav Za dom spremni. Ustaški pozdrav so na shodu vzklikali nekateri izmed govorcev in zbranih.

Med protestniki je bilo nekaj saborskih poslancev iz vladajoče stranke HDZ in opozicijske stranke Most neodvisnih list.

Ne glede na obvestilo policije o prepovedi shoda pred poslopjema vlade in sabora na Trgu svetega Marka so protestniki z odra napovedali, da se bodo napotili v tej smeri, dokler jih policija ne bo ustavila. Ob Trgu svetega Marka je opaziti številne policijske enote.

Grabar-Kitarovićeva in Vučić o številnih spornih vprašanjih

Predsednika Hrvaške in Srbije Kolinda Grabar-Kitarović in Aleksandar Vučić sta se medtem že pogovarjala o številnih odprtih vprašanjih, ki bremenijo odnose med državama.

Dogovorila sta se, da bosta vladama predlagala, da si vzameta dve leti časa za dvostransko reševanje spora o meji, če dogovora ne bo, pa naj bi poiskali mednarodno sodno posredovanje.

Grabar-Kitarovićeva in Vučić sta sicer poudarila, da se nista pogovarjala o bremenih zgodovine, ampak sta poskusila iskati pot v prihodnost.

Vučić je še povedal, da se ni obremenjeval z današnjimi protesti proti njegovemu obisku v Zagrebu.

Deli novico:

Samsvoj |  12 .02. 2018 ob  19: 48
Hrvati pa niso izvajali genocid oni so pošteni,ubogi narod, res so pošteni,ma neserte s takimi novicami,ker so naredili več gorja kot hočejo pokazat,do govorim za hrvate in kot si sami pravijo ustaši
jurij |  12 .02. 2018 ob  13: 13
gleda na vse, se bojim,da bo na balkanu spet počilo.
no |  12 .02. 2018 ob  13: 02
koment