ODBOR ZA ZUNANJO POLITIKO PRIKIMAL: Vlada gre v pravi smeri

Slovenija

Odbor državnega zbora za zunanjo politiko (OZP) je danes potrdil, da gre vlada v pravi smeri v svojih aktivnostih za izvrševanje arbitražne razsodbe o meji s Hrvaško, je po štiriurni seji odbora, ki je potekala za zaprtimi vrati, povedal premier Miro Cerar.

Hrvaško zunanje ministrstvo je danes sporočilo, da ne vidijo nobenega razloga za slovensko tožbo na Sodišču EU. Če bo Slovenija to naredila, pa bo Hrvaška ustrezno odgovorila. Kot so zatrdili, Hrvaška ne krši evropske zakonodaje s svojo odločitvijo, da ne bo sprejela arbitražne razsodbe, posledično pa niti njene implementacije. Dodali so, da so jasni razlogi, zakaj je Hrvaška izstopila iz arbitražnega postopka.

Cerar je na seji OZP predstavil dosedanje aktivnosti vlade v zvezi z implementacijo arbitražne odločbe. "Prikazal sem, da vlada deluje odgovorno, organizirano in dosledno in da je to tisto, kar najbolj potrebujemo v tem trenutku in v prihodnjih mesecih. Samo na ta način bomo lahko domačo in tujo javnost prepričali v to, da je edina pot za dokončno zaprtje tega izziva implementacija arbitražne odločbe," je dejal premier.

Razpravo na seji OZP je označil za zelo konstruktivno. "Odbor je na koncu na nek način potrdil, da gre vlada v pravi smeri," je povedal premier in zatrdil, da bo vlada nadaljevala z aktivnostmi kot doslej. "Pripravljamo tudi vse za to, da bomo vložili ustrezna pravna sredstva, če Hrvaška ne bo spoštovala arbitražne odločbe," je napovedal Cerar.

Glede morebitnega posredovanja Evropske komisije v sporu pa je Cerar izrazil pričakovanje, da bo bodisi predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker bodisi prvi podpredsednik komisije Frans Timmermans "ponudil neke konkretne možnosti, ki bi privedle do implementacije arbitražne odločbe".

"O tem bom verjetno informiran v prihodnjih dneh, ko bo to na ravni komisije do neke mere izdelano," je dejal. "Bistveno pa je, da Slovenija povsem mirno, odgovorno in dosledno izvaja arbitražno odločbo," je še dodal premier.