ODŠLA JE NA "VAMPIRSKI TRETMA" VAGINE: Končno lahko seksa

Trendi

Že od 14. leta trpi zaradi suhosti in nelagodja v nožnici, zato je imela v mladosti velike težave med menstrualnimi ciklusi, pa tudi v vsakdanjem življenju, je v oddaji Embarrassing Bodies povedala 44-letna Britanka Sam. Njena diagnoza je, kot pravi, lichen sclerosis. Zato se je Sam poslužila tako imenovanega vampirskega tretmana in zdaj se počuti odlično.

Kožna bolezen lichen sclerosis bolnikom pogosto povsem onemogoči spolnost. Dejanski vzroki za nastanek niso znani. Zdravniki domnevajo, da bi vzrok lahko bil preveč aktiven imunski sistem, hormonske težave, možno je, da je bolezen dedna.

Lichen se pogosto pojavi na koži, ki je bila poškodovana. Bolezen ni prenosljiva, po navadi se začne z belim pikami na koži, kot da bi iz nje izginil ves pigment. Pike so svetleče in gladke. Pike se večajo, koža postaja vedno tanjša, nastajajo rdeče ali vijolične odrgnine, koža napoka, odvisno od intenzivnosti bolezni. Madeži srbijo, bolijo, lahko se pojavijo krvavenje in izpuščaji.

Ljudje s hudo obliko te bolezni na področju genitalij imajo izredne težave pri spolnih odnosih, lahko jih celo ne morejo imeti. Pri moških je rešitev v obrezanju kože, ženske imajo dosti večje probleme, in ne samo fizične. Bolezen lahko povzroči razjede, tudi na sramnih ustnicah, vsako draženje lahko povzroči krvavitve, seks je praktično onemogočen. Poleg tega zahteva takšen seks veliko priprav in zelo ljubečega partnerja, kar je še težje najti kot dobro zdravilo. Ženske po navadi izgubijo interes za seks, kar ima velik vpliv na njihovo čustveno stanje.

V oddaji Embarrassing Bodies s Sam nastopa dermatologinja dr. Jane Leonard, ena od štirih zdravnikov, vključenih v projekt, ki je Sam napotila k strokovnjaku za injiciranje trombocitne plazme (angleško Platelet Rich Plasma, kratica PRP). Gre za postopek, pri katerem se plazmo s trombociti izolira iz krvi pacienta s pomočjo centrifuge.

Pri terapiji s trombocitno plazmo se pacientu injicira njegovo lastno koncentrirano plazmo s trombociti. Terapija se na primer uporablja proti izpadanju las, za pomlajevanje kože, v ginekologiji in ortopediji za zdravljenje kit, ligamentov, mišic in sklepov. Z injekcijami PRP se izkoristi pacientovo lastno sposobnost zdravljenja in regeneracije.

Trombocitno plazmo za injekcije se pripravi tako, da se pacientu odvzame eno ali več epruvet krvi, ki se jih v posebnih setih centrifugira, da se dobi koncentrirane trombocit. PRP je v bistvu pacientova lastna kri brez rdečih in belih krvničk s koncentriranimi trombociti. Pripravljeni koncentrat se injicira neposredno v tretirano tkivo. Tako se sprostijo rastni faktorji, ki stimulirajo in povečajo število reparativnih celic, ki jih proizvaja telo.

Postopek se pogosto imenuje tudi vampirski tretma, ker vključuje odvzem krvi. Omenjen pomlajevalni postopek (zlasti obraza) imajo rade številne zvezdnice, kot je recimo Kim Kardashian, piše The Sun.

"Zdaj se počutim odlično. Nosim kavbojke, ne boli in ne srbi, seksam lahko, kadar hočem. Lepo je vedeti, da če se moji simptomi vrnejo, lahko ukrepam, namesto da bi se borila z mislijo, da bom morala to prenašati do konca življenja," je povedala Sam. Kako Sam izgleda, si lahko pogledate tukaj

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija