PODROBNOSTI TRAGEDIJE NA TOLMINSKEM: Ovit v padalo obležal na betonski cesti

Kronika

O tragični nesreči 27-letnega ameriškega jadralnega padalca na Tolminskem smo včeraj že poročali. Kot so danes sporočili z novogoriške policijske uprave, je mladenič strmoglavil s 507 metrov nadmorske višine. Zdravnik, ki je prišel na kraj s tolminskimi gorskimi reševalci, mu zaradi hudih poškodb ni več mogel pomagati. Le slabo uro pred tem se je pri pristanku hudo poškodoval 52-letni poljski jadralni padalec.

Po ugotovitvah policistov je 27-letni Američan včeraj ob 13.08 poletel z vzletišča Kobala nad vasjo Poljubinj skupaj s skupino še sedmih ameriških jadralnih padalcev. 27-letnik je s padalom znamke Ozone z nadmorske višine 1080 metrov poletel kot zadnji.

Pol ure so jadrali v zraku, ko naj bi se 27-letniku nenadoma padalo zaprlo, tako da je z višine 507 metrov začel strmoglavljati proti tlom. Skozi krošnje listnatih dreves je treščil na betonsko cesto, ki vodi od Zatolmina na Planino Pretovč. Na kraju naj bi ga v sedežu jadralnega padala in ovitega v padalo našel domačin, ki je takoj poklical pomoč.

Na kraj so prišli tolminski gorski reševalci z zdravnikom, ki pa mu žal niso več mogli pomagati, saj je Američan zaradi hudih poškodb umrl na kraju. Zdravnica iz ZD Tolmin je odredila sanitarno obdukcijo, ki jo bodo opravili na ljubljanskem Inštitutu za sodno medicino. O hudi nesreči je bila obveščena novogoriška preiskovalna sodnica in novogoriško tožilstvo ter preiskovalec letalskih nesreč pri infrastrukturnem ministrstvu.

Le dobro uro pred Američani je z vzletišča na Kobali poletel 52-letni poljski jadralni padalec. Ob 12.40 oziroma po slabi uri letenja s padalom znamke Nova, tip Ion, je začelo močno deževati, zato je Poljak poskušal čim prej pristati na travniku med vasjo Prapetno in Poljubinjem. Pri tem je nenadoma izgubil višino in padel s približno desetih metrov na tla.

Poljak si je pri padcu hudo poškodoval hrbtenico. Reševalci nujne medicinske pomoči iz Tolmina so ga na kraju oskrbeli in ga z reševalnim vozilom prepeljali v šempetrsko bolnišnico, kjer so ugotovili, da ima najverjetneje zlomljeno ledveno vretence. Poljaka so nato s helikopterjem prepeljali na zdravljenje v ljubljanski klinični center.

Deli novico:

Justino |  11 .07. 2018 ob  12: 05
-2
morda ga je kdo rešil po naročilu in mu sabotiral padalo.