PREMIKI V MESNI INDUSTRIJI: Kras pod isto streho kot Pivka Perutninarstvo in Delamaris

Gospodarstvo

Podjetje Kras Sežana, ena najbolj prepoznavnih znamk mesnopredelovalne industrije, je kupila skupina Jata Emona. Kot poroča Siol, naj bi kupnina znašala štiri milijone evrov. Namen in cilje nakupa ter prve korake ob pridružitvi družbe Kras bodo predstavili danes popoldne, so medtem sporočili iz skupine Jata Emona.

Kupoprodajno pogodbo je Jata Emona podpisala s podjetjem Brinovka, preko katerega je direktor Krasa Edvard Fonda s štirimi managerji lastniško obvladoval sežansko podjetje. Del kupnine je bil po informacijah portala že nakazan, pričakovati pa je tudi menjavo vodstva Krasa.

To naj bi pričakovale tudi banke upnice – Sberbank, Intesa Sanpaolo in NLB, kjer so prepričani, da je Kras zastal tako v prodajnem kot v tehnološkem in razvojnem smislu. Z novim lastnikom naj bi banke tako začele pogovore o prestrukturiranju družbe.

V igri za Kras so bili bolj ali manj zagreti, ali pa so se vsaj zanimali za nakup, še Celjske mesnine, Panvita, hrvaška Podravka ter Mesna industrija Braća Pivac, Finančni sklad Alfi in srbska Delta, ki je že leta 2007 poskušala sovražno prevzeti Kras.

Kras se je v prodajnem postopku, ki se je odvil hitro, znašel zaradi likvidnostnih težav, saj so mu banke upnice blokirale vse račune, potem ko ni poplačal v februarju zapadlih sedem milijonov evrov kratkoročnih kreditov. K temu je treba prišteti še poslovne težave zaradi zaprtja obrata in blokiranih računov Mesnin dežele Kranjske (MDK), katerih lastnica je družba Kras in jih prav tako vodi Fonda.

Pivka Perutninarstvo iz skupine Jata Emona je pred slabim letom odprla nov obrat Delamarisa. 

Pod okrilje Jata Emone sodi tudi Pivka Perutninarstvo, ki je letos za dobre tri milijone evrov kupila obrat nekdanjega Mipa, pred leti pa je postala tudi lastnica Delamarisa.

Kras je ena od družb, ki jih je močno prizadel prevzem Mercatorja s strani Agrokorja, saj so ga začeli izrinjati hrvaški dobavitelji.

Pojavile so se tudi govorice o nesoglasjih med glavnimi managerji Krasa. Med drugim je na mestu direktorja Brinjevke Fondo zamenjala Jolanda Race. Preostali družbeniki Brinjevke, ki je imela v lasti 72,53 odstotka Krasa, so še Majda Novič, Bruno Rapotec in Jordan Sosič.

Deli novico:

KAR JE |  11 .03. 2018 ob  18: 30
pri nas dobrega je potrebno uničit,oz prodat ali hrvatom ali ljubljančanom....