SALONIT ANHOVO EVROPSKIM POSLANCEM: Pridite na obisk

Goriške zgodbe

V Salonitu Anhovo so zavrnili očitke, ki jih je na njihov račun v pismu Evropski komisiji povzelo sedem evropskih poslancev iz Slovenije. "Podpisane evropske poslance vabimo, da se oglasijo v Salonitu Anhovo in osebno preverijo trditve civilne iniciative, navedene v pismu," so sporočili. Navedbe so označili za zavajajoče.

"Presenečeni smo bili nad objavo javnega pisma evropskih poslancev, ki povzema zavajajoče navedbe civilne iniciative," so zapisali v Salonitu Anhovo. Na obisk vabijo tako evropske poslance kot tudi vse posameznike, ki so bili o pismu obveščeni preko medijev, da "se nam oglasijo in si sami ogledajo podatke in cementarno".

Vse odgovore na napačne navedbe civilne iniciative (Društvo Eko Anhovo in dolina Soče) so, kot so poudarili, že večkrat podali. Bodo pa na svoji spletni strani "v naslednjem tednu tudi objavili pregled vseh napačnih trditev civilne iniciative, ki so navedene v pismu podpisanih evropskih poslancev".

Ob tem zagotavljajo, da dosledno spoštujejo vso okoljsko in drugo zakonodajo, ki jo je Slovenija prenesla iz evropske zakonodaje. "Ta loči med sežigalnicami in napravami, ki uporabljajo odpadke za dodaten vir toplotne energije v cementarnah. Salonit Anhovo je popolnoma skladen s to relevantno evropsko zakonodajo. Poleg zakonsko obveznih meritev izvajamo tudi dodatne neobvezne izredne meritve in študije. Zgradili smo eno najobsežnejših zbirk okoljskih podatkov," so poudarili v sporočilu za medije.

Spomnili so, da imajo že od leta 2007 integralno okoljevarstveno dovoljenje, ki je skladno s slovensko in evropsko zakonodajo. Delovanje cementarne in emisije so skladni tudi z najnovejšo evropsko zakonodajo in ustrezajo zahtevam po uporabi najboljših razpoložljivih tehnik in tehnologij, so prepričani.

"Izvajamo obsežen program komuniciranja okoljskih podatkov v lokalni skupnosti in v širši javnosti. Letno nas v povprečju obišče več kot 1000 obiskovalcev, organiziramo tudi posebne dneve odprtih vrat, namenjene okoljski tematiki," so še našteli.

Njihova cementarna, kot poudarjajo, danes sodi med najsodobnejše v Evropski uniji. To potrjuje tudi nagrada Evropske banke za obnovo in razvoj (EBRD) za trajnost, ki so jo prejeli letos. EBRD je pred podelitvijo izvedel celovit okoljski pregled cementarne.

"K ravnanju z okoljem pristopamo sistemsko, imamo uveden sistem ravnanja z okolju in certifikat ISO14001. V podjetju imamo pogoste inšpekcijske preglede, ki ne kažejo odstopanj. Kakovost zraka v občini Kanal ob Soči je boljša kot večini večjih slovenskih mest, nivoji koncentracij posameznih parametrov so pod vrednostmi, ki jih priporoča Svetovna zdravstvena organizacija (WHO). To dejstvo potrjujejo tudi neodvisne meritve, ki jih je v letošnjem letu naročila Občina Kanal ob Soči in so bile javnosti predstavljene maja letos," so še zapisali.

Pod pozivom so podpisani Igor Šoltes (Zeleni), Franc Bogovič (EPP/SLS), Tanja Fajon (S&D/SD), Patricija Šulin (EPP/SDS), Romana Tomc (EPP/SDS), Ivo Vajgl (Alde/DeSUS) ter Milan Zver (EPP/SDS).

Sedem evropskih poslancev iz Slovenije je v četrtek na Evropsko komisijo naslovilo poziv za ukrepanje zaradi problematike sosežiganja odpadkov v cementarni Salonit Anhovo. Poziv je naslovljen na evropskega komisarja Karmenuja Vello, pristojnega za okolje, in evropskega komisarja Miguela Ariasa Caneteja, pristojnega za podnebne ukrepe.

Poslanci so s pozivom komisijo opozorili na okoljske in zdravstvene težave Soške doline, ki so povezane s sosežiganjem odpadkov v cementarni Salonit Anhovo. Izrazili so globoko zaskrbljenost nad podatki, ki jih je predstavilo Društvo Eko Anhovo in dolina Soče. 

Deli novico: