SDS SKUŠA ZAGOTOVITI LEGITIMNOST VOLITEV: Za predsednika bi morala voliti vsaj petina volivcev

Slovenija

SDS je vložila predlog za spremembo ustave za uveljavitev obveznega kvoruma udeležbe volivcev na volitvah predsednika republike. Predsednik republike bi po njihovem mnenju moral biti izvoljen z večino glasov pod pogojem, da bo zanj glasovala najmanj petina vseh volivcev, je na včerajšnji novinarski konferenci pojasnil poslanec SDS Branko Grims.

V SDS so zaskrbljeni zaradi nizke volilne udeležbe, ki je bila med najnižjimi v zgodovini in najnižja v katerem koli prvem krogu volitev doslej. Po Grimsovih besedah vse kaže, da bo v nedeljo v drugem krogu udeležba še nižja, tak trend pa se odraža že kar nekaj časa. "To pod vprašaj postavlja legitimiteto izvoljenih kandidatov," je opozoril poslanec.

Zato so v stranki vložili pobudo za začetek postopka za spremembo člena ustave, ki ureja predsedniške volitve, z osnutkom ustavnega zakona. SDS tako predlaga, da bi predsednik republike bil izvoljen z večino veljavnih glasov, a pod pogojev, da bo zanj glasovala najmanj petina vseh volivcev. Takšen kvorum velja tudi za veljavnost odločitve na referendumu.

"Predsednik republike si zasluži najmanj enako legitimiteto, kot je določen prag za zavrnitev posameznega zakona na referendumu. S tem dajemo tej funkciji tisto težo, ki jo zagotovo zasluži, če je voljena neposredno, in opozarjamo na dejstvo, da je treba vsakokratne volitve vzeti z vso resnostjo," je prepričan Grims.

Nekatere države imajo po njegovih navedbah na predsedniških volitvah mnogo višji prag, v SDS pa so sledili ustavnemu določilu za referendumski kvorum. Ob tem je Grims opozoril, da tudi na državnozborskih volitvah velja določen prag, ki ga morajo stranke preseči za vstop v DZ.

Predsedniška funkcija ima zagotovo veliko težo, ki pa ji ustrezno legitimnost da šele ustrezna udeležba na volitvah. To bi zagotovo povečalo tudi zaupanje v institucije sistema. V SDS so še prepričani, da bi kvorumsko določilo zelo pozitivno vplivalo na volilno udeležbo.

Če kvorum ob ponovnem glasovanju ne bi bil dosežen, bi bil po Grimsovih besedah v najkrajšem možnem roku potreben ponoven razpis volitev. Zato tudi z ustreznim ustavnim zakonom predvidevajo, da bi bile volitve za predsednika republike opravljene najmanj pol leta pred iztekom mandata.

 

"Če pa ta možnost ne bo sprejeta, bo glede na usihajočo udeležbo in na usihajoč ugled te funkcije veljalo razmisliti, da bi podobno kot v nekaterih evropskih državah predsednika republike volili v DZ z ustrezno kvalificirano večino," je napovedal Grims. Ta bi po njegovi oceni morala biti najmanj dvotretjinska večina vseh poslancev.

Na večer prvega kroga predsedniških volitev predsednik SDS Janez Janša v odzivu ni želel napovedati morebitne podpore Borutu Pahorju ali Marjanu Šarcu v drugem krogu volitev. "Smo pa v zagati. V demokraciji je zelo težko reči, ne pojdite na volitve, ker ni izbire, smo pa zdaj blizu tega," je takrat ocenil. Po njegovi takratni napovedi bo udeležba v nedeljo zelo nizka in bo novi predsednik izvoljen z manj kot 25 ali celo manj kot 20 odstotki glasov vseh volivcev.

Deli novico:

Udelezba |  09 .11. 2017 ob  16: 35
Udelezba na volitvah (ni vazno koga volis) bi moral biti eden izmed pogojev za razpisano del. mesto v javni in drzavni upravi (kot potrdilo o nekaznovanju); za predsednika drzave in vlade enako-potrdilo o nekaznovanju. Ne da mi bo obsojenec predsednik drzave.
popo 4 president |  09 .11. 2017 ob  12: 23
...DE KOMUNALA....
Volivci |  09 .11. 2017 ob  11: 05
ne hodimo na volitve tudi zaradi Janše in ne samo zaradi Kučana- kaj vam tukaj še ni jasno, Grims ?
andrej |  09 .11. 2017 ob  10: 58
Grims je kot tista svinja, ki je žrla pomije in nenehno sanjala koruzo.
Ti " Domoljub"pa se verjetno tudi hraniš z dobrotami ostankov.Omenjal si bruhanje, poskusi.
ma |  09 .11. 2017 ob  09: 26
kaj ko bi funkcijo predsednika republike kar ukinili?
satir |  09 .11. 2017 ob  09: 12
Če bi janša kandidiral za predsednika ne bi nikoli mogel biti izvoljen ker niniti teoretične možnosti da bi dobil 20% glasov.
Še deset jih ne bi dobil, ker bi pol njegove stranke bilo proti. če pa bi bil referendum da ga zaprejo bi taista polovica njegovih bila za plus vsi ostali... takrat bi bil na 90% garantirano. Pa sama stranka ni tako napačna, on je napačen...
Ivi |  09 .11. 2017 ob  08: 57
Ker je njihov kandidat gladko izgubil zdej iscejo izgovore.Sds najbolj pokvatjena stranka v Sloveniji.Njihov vozd nikoli vec ne bo predsednik ma vztrajal se trideset let.Ljudje v Sloveniji niso tolko neumni kot hoce ta stranka to prikazat da so.
muffa |  09 .11. 2017 ob  08: 42
tudi zaradi politike SDS in njenega dosmrtnega predsednika ljudje ne hodijo na volitve !!!!
SLAVENSKA |  09 .11. 2017 ob  08: 30
DAMABRANSKA STRANKA S KOMUNAJZARJEM NA ČELU
Justino |  09 .11. 2017 ob  08: 00
tokrat ima stranka SDS prav.
Kaj, če bi |  09 .11. 2017 ob  07: 26
raje stranke, kjer že vsaj 20 let in več nastopa vedno samo en kandidat, proglasili za totalitarne? Bi vsaj v Slo rešili en velik problem.