SLOVENIJA V PRIMEŽU NEVIHT: Verjetnost toče je velika!

Vreme

Ozračje nad Slovenijo je precej nestabilno, trenutno nastajajo številne plohe in nevihte, ni pa bilo doslej kakšnih večjih neviht, je povedala dežurna meteorologinja na Agenciji RS za okolje (Arso) Katja Kozjek. Glede na izračune Arsa je sicer verjetnost toče ponekod velika.

Nekaj po 16. uri je bila velika verjetnost pojavljanja toče ocenjena za Gorenjsko in Ljubljano z okolico, srednja verjetnost pa za Notranjsko in Pomurje. Kot je pojasnila dežurna meteorologinja na Arsu, je v primerjavi s soboto, ko so nevihte potovale daljše poti, danes v višinah manj vetra, tako da so današnje nevihte bolj stacionarne. Lahko pa zaradi tega nastanejo lokalno močnejši nalivi. Pojavilo se je tudi nekaj neviht, pri katerih je bila verjetnost toče velika. Nevihte se bodo pojavljale še v prihodnjih urah, potem pa se bo nekako do noči stanje umirilo.

Popoldanske nevihte so že povzročile nekaj težav

Po podatkih Uprave RS za zaščito in reševanje so meteorne vode poplavljale ponekod na območju Medvod in Ljubljane, kjer je pihal tudi močan veter. Na območju Škofje Loke je veter popoldne podrl drevo na streho hiše in osebno vozilo. Gasilci pa so razžagali drevo, ki se je zaradi močnega vetra podrlo na cesto v Grajskem Logu v občini Šmarje pri Jelšah.

Slika je simbolična.

Na Šolski cesti na Otočcu v občini Novo mesto je zemeljski plaz popoldne cesto popolnoma zaprl. Sanacijo so že začeli delavci CGP Novo mesto, ki so zagotovili polovično prevoznost ceste. Na cesto pri naselju Križe v občini Brežice pa je v neurju nanosilo kamenje in zemljino, je še razvidno iz podatkov Uprave RS za zaščito in reševanje.

Vremensko dogajanje bo še naprej spremenljivo

V drugi polovici tedna se bo verjetnost za popoldanske plohe in nevihte spet povečala. Daljšega stabilnejšega in lepšega vremena tako zaenkrat še ni na vidiku, je povedala Kozjekova.

Že v ponedeljek se bo deževno vreme nad Slovenijo širilo z vzhoda. Napovedane so strnjene padavine, ki se bodo zjutraj z vzhoda razširile na osrednji del države. Na zahodu bo ostalo večinoma suho. Popoldne se bo stanje umirjalo, padavine bodo postopno ponehale, lahko pa ponekod še nastane kakšna ploha. V torek in sredo bo povečini sončno, možna je kakšna posamezna ploha ali nevihta v popoldanskem času.

Deli novico: