Sojenje obtoženima za umor v Čežarjih preloženo

Kronika

Današnjega sojenja dvojici, ki je obtožena umora v Čežarjih marca letos, je bilo hitro konec, saj je zagovornica prvoobtoženega Marka Markoviča Monika Mavsar zaradi suma nepristranskosti zahtevala izločitev sodnice Orjane Trunkl. Nadaljevanje sojenja so tako preložili do odločitve predsednice okrožnega sodišča o zahtevi obrambe.

Obtoženi Markovič je izločitev sodnice zahteval, ker je njen mož zastopal obtoženčevo mačeho v zapuščinskem postopku po njegovem pokojnem očetu, je pojasnila Mavsarjeva, ki Markoviča zastopa po uradni dolžnosti. "Dejstvo je, da je v tem zapuščinskem postopku prišlo do velikih sporov in nesoglasij glede premoženja," je navedla.

Zakon o kazenskem postopku v 39. členu namreč določa, da se mora sodnik izločiti, če obstaja sum, da je nepristranski, je dodala: "Zadosti je, da obstaja okoliščina, ki bi govorila o tem, da je sodnik nepristranski," je povedala. Poleg 61-letnega Markoviča je umora obtožen tudi 32-letni bolgarski državljan Kosta Aleksandrov.

Prizorišče umora, hiša pokojnega Olankija Vatovca

Umor 57-letnika domačina v vasi Čežarji pri Kopru marca letos je močno razburil javnost. Truplo so odkrili po tem, ko poslovodja trgovine 11. marca zjutraj ni prišel v službo in je šla zato sodelavka na njegov dom. Vrata stanovanjske hiše so bila po pričanju očividcev odprta, hiša pa razmetana. Na tleh pred vrati oziroma pred kletjo so bili tudi krvavi madeži. Policisti so 57-letnika našli na tleh v kleti z močno poškodovano glavo.

Umor iz koristoljubja

Policija je v kriminalistični preiskavi ugotovila, da je šlo za umor iz koristoljubja. Umorjeni je živel sam, govorilo pa se je, da razpolaga z večjim premoženjem. Obtoženca sta se v dosedanjem postopku branila z molkom. Oba imata sicer kriminalno preteklost. 61-letni Izolan je odsedel večletno zaporno kazen zaradi umora na Hrvaškem, Bolgar je bil obsojen posilstva.