TEŽAVE Z NESPEČNOSTJO? Pojejte to sadje pred spanjem in si zagotovite mirno noč

Trendi

V poletnih mesecih, ko vročina in pomanjkanje kisika otežita spanec, se mnogi srečujejo s težavami pri nočnem počitku. Pomanjkanje spanja lahko povzroči številne zdravstvene tegobe, vključno z zmanjšano fizično in mentalno zmogljivostjo, oslabljenim imunskim sistemom ter negativnimi učinki na razpoloženje in splošno kakovost življenja. Strokovnjaki priporočajo, da pred spanjem pojeste določeno sadje, ki vam lahko pomaga hitreje zaspati in boljše spati.

Kivi je že vrsto let del spalne rutine mnogih ljudi, znanstvene študije pa potrjujejo njegovo vrednost kot pomoč pri spanju. Kivi vsebuje velike količine serotonina in antioksidantov, prav tako pa vitamine, kot sta folat in vitamin B, ki lahko pomagajo pri zdravljenju motenj spanja in ponovni vzpostavitvi vašega spalnega ritma. Serotonin, ki ga vsebuje kivi, je nevrotransmiter, ki igra važno vlogo pri uravnavanju spanja in razpoloženja. Antioksidanti v kiviju pomagajo zmanjšati vnetja in oksidativni stres v telesu, kar prav tako prispeva k boljšemu spanju. Vitamini v kiviju pa podpirajo splošno zdravje in dobro počutje.

Poleg uživanja kivija je pomembno vedeti tudi, čemu se izogibati pred spanjem. Kofein, na primer, se lahko v telesu zadrži do 10 ur, zato se izogibajte pitju kave ali drugih kofeinskih pijač popoldne. Prav tako intenzivna vadba pred spanjem lahko negativno vpliva na kakovost vašega spanja. Študija iz leta 2015 je pokazala, da intenzivna vadba pred spanjem zmanjšuje REM fazo spanja za 10,5 odstotkov. Gre za fazo spanja, v kateri vaši možgani konsolidirajo spomine in predelujejo informacije, pridobljene čez dan, piše The Mirror.

Če se borite z nespečnostjo, poskusite trenirati zjutraj ali zgodaj popoldne, da ne motite svojega spalnega cikla. Prav tako poskrbite za udobno in temno spalno okolje, omejite uporabo elektronskih naprav pred spanjem in vzpostavite redno spalno rutino. Z upoštevanjem teh nasvetov in vključitvijo kivija v vašo večerno rutino lahko izboljšate kakovost svojega spanja in se zbudite sveži ter polni energije.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija