Tudi Aljaž Pegan v Antwerpen

Slovenske telovadce od 30. septembra do 6. oktobra čaka nastop na svetovnem prvenstvu v Antwerpnu. V Belgijo bo odpotovala peterica na čelu z Mitjo Petkovškom in Sašem Bertoncljem, ekipi pa se bo pridružil tudi Aljaž Pegan. To bo zanj prvo SP v novi vlogi; Pegan je namreč prevzel mesto vodje slovenske delegacije.

"Res je, letos bom na svetovno prvenstvo odpotoval v povsem drugačni vlogi kot sicer. Prvič, odkar se ukvarjam z gimnastiko, bom v vlogi vodje delegacije in tega se že zelo veselim," je o svoji novi vlogi povedal Pegan, ki je 2. junija na svoj 39. rojstni dan na pokalu Slovenije še zadnjič v karieri poprijel za drog in prikazal nekaj vrhunskih prvin. Gimnastični as je na svojem paradnem orodju drogu skoraj dve desetletji krojil svetovni in evropski vrh.

Na svojem paradnem orodju je Pegan leta 2005 osvojil naslov svetovnega prvaka, kar trikrat je bil svetovni podprvak (2002, 2006, 2007), dvakrat se je povzpel na evropski prestol (1994, 2004), ob tem pa na EP osvojil še eno srebro (2007) in dva brona (2000, 2008). Preden so mu poškodbe preprečile vadbo na vseh orodjih in se je specializiral le za drog, je zmage na svetovnih pokalih osvajal tudi na bradlji. Skupno je na obeh orodjih zbral neverjetnih 32 zmag ter več kot 50 uvrstitev na stopničke.

V zgodovino športne gimnastike se je za vedno zapisal z dvema težkima prvinama; tako na bradlji kot na drogu je namreč izvajal svojo prvino - pegana. Pegan na bradlji (diamidov na eno lestvino z enim obratom) mu je povzročal kar nekaj težav, pravi, pegan na drogu (dvojni salto naprej čez drog v ponovni prijem) pa je gledalcem med njegovimi nastopi jemal dih in postal njegov zaščitni znak.

"Komaj čakam, da gremo na prvenstvo. Naši fantje in punca so dobro pripravljeni, tako da bom verjetno ob spremljanju njihovih nastopov še bolj nervozen in bom imel še več treme, kot sem jo imel pred svojimi nastopi," je še dejal Pegan, ki se bo v času prvenstva na povabilo Mednarodne gimnastične zveze (Fig) sestal tudi s predsednikom Figa Brunom Grandijem: "Predsednik svetovne zveze Grandi me je povabil na sestanek, na katerem naj bi se pogovarjala o mojem morebitnem nadaljnjem sodelovanju na mednarodni gimnastični sceni. Sam bolj razmišljam nekako v smeri ambasadorja gimnastike, bomo videli, kakšne predloge bo imel Grandi."

Slovenske barve bodo na 44. SP v športni gimnastiki v Antwerpnu, prvem prvenstvu v novem olimpijskem ciklu na poti do Rio de Janeira 2016, zastopali Petkovšek, Bertoncelj, Rok Klavora, Alen Dimic in Teja Belak.