V BOJ POSLALI PAHORJA: V Bruselj po podporo za uveljavitev meje

Predsednik republike Borut Pahor bo danes in v torek v Bruslju na prvem uradnem obisku po začetku drugega mandata. Danes se bo sestal z najvišjimi predstavniki EU, v torek pa bo obiskal sedež zveze Nato. Njegovo ključno sporočilo naj bi bil poziv EU k dejavnejši vlogi v prizadevanjih za uresničitev arbitražne sodbe o meji med Slovenijo in Hrvaško.

To bo tretje Pahorjevo srečanje s predsedniki institucij EU od prevzema predsedniškega položaja. Na sedežu Nata pa bo to sploh prvi obisk predsednika republike od polnopravnega članstva Slovenije v zavezništvu.

Pahor se bo danes sestal s predsednikom Evropskega sveta Donaldom Tuskom in predsednikom Evropske komisije Jean-Claudom Junckerjem, v torek pa z generalnim sekretarjem zavezništva Jensom Stoltenbergom.

Visoke predstavnike EU bo Pahor pozval k hitrejšemu in dejavnejšemu vključevanju v prizadevanja za uveljavitev meje med Slovenijo in Hrvaško, kot jo je določilo arbitražno sodišče, so pred odhodom v Bruselj sporočili iz predsednikovega urada.

V pogovoru s Stoltenbergom pa bo predsednik republike, ki je tudi vrhovni poveljnik obrambnih sil, poudaril zavzemanje za posodobitev slovenskega varnostnega sistema, ki vključuje tudi povečanje vlaganj in posodobitev Slovenske vojske.

Pahor ne pričakuje, da bi Slovenija v bližnji prihodnosti lahko izpolnila zavezniški cilj dveh odstotkov BDP za obrambo, se bo pa osredotočila na tiste izdatke in specializacijo, ki ji bodo omogočali ustrezno sodelovanje v okviru zveze Nato.

Deli novico:

muffa |  08 .01. 2018 ob  18: 36
kaj vam ni jasno, da jih vse te EU birokrat boli k...... za vse nas !!!!
Če Evropa |  08 .01. 2018 ob  10: 06
... nima mehanizmov, da od lastnih sodišč uveljavi sodbe, potem lahko ta in druga sodišča kar ukinejo ali se kar uknejo saji.
Pjero |  08 .01. 2018 ob  08: 40
Čo, ma kaj , če bi se Borut zmenu s Hrvaško vlado, da se oboji enostavno oddterajo iz Istre ?
Kake velike koristi od njiju zadnjih 70-let je res ni bilo.
Sploh pa zadnjih 25.
Ne vem za Hrvaško, ma tu pri nas so vse zapravli.
Pjero |  08 .01. 2018 ob  08: 36
-1
Hej Borut, a boš še Jorasa vzel s seboj ?
gonigav3pm |  08 .01. 2018 ob  08: 07
a ni blo dovolj da je zahebal prvič stvar s hrvati...glede na njegove sposobnosti je pricakovat da nas tokart dajo pod avstrice in madzare