VIPAVSKI EKOLAT INVESTIRA: Tudi letos pričakujejo rast prihodkov

Vipavska dolina

V družbi Ekolat, nekdanji Mlekarni Vipava, v kateri od prevzema leta 2013 izdelujejo le mocarelo, so lani razširili proizvodnjo in dodali tretjo proizvodno linijo, na kateri izdelujejo mocarelo za večje kupce. Lansko leto jim je prineslo tudi novega lastnika, delež v podjetju je od Trevisanalata kupila prav tako italijanska družba Sabelli.

 

V Ekolatu dnevno predelajo 100.000 litrov mleka, ki jim ga zagotavlja slovenski dobavitelj Mlekop. Izelujejo le mocarele, o izdelavi nanoškega sira niti ne razmišljajo več, saj nimajo prilagojene proizvodnje za izdelavo sira niti zagotovljenega dobavitelja lokalno pridelanega mleka, so povedali v družbi.

Z novimi lastniki si postali drugi največji proizvajalec mocarele v Italiji. "Največ naših izdelkov, kar 98 odstotkov, prodamo v Italiji raznim trgovskim verigam, prav tako prodajamo trgovskim verigam tudi v Sloveniji," je za STA povedal prokurist v Ekolatu Peter Selčan in dodal, da zaradi rednih dobav mleka in velikega povpraševanja po njihovi mocareli delajo tudi ob koncih tedna in vseh praznikih.

V prihodnjih letih želijo svoje izdelke izvažati tudi na druge sosednje trge v bližini. V Ekolatu je trenutno 36 zaposlenih, občasno se jim zaradi povečane proizvodnje pridruži še kakšen delavec prek študentskega dela. "Kolikor pride naročil, toliko moramo pač izdelati mocarel. Denar trenutno ni problem, saj zaposlenim izplačamo tudi vse nadure in dodatke zaradi povečanega obsega dela," je povedal Selčan.

 

V letu 2017 so bili prihodki še enkrat večji kot leto poprej, s 5,5 milijona evrov so narasli na 11 milijonov evrov, poslovali so z dobičkom. Za letos pričakujejo med 30- in 50-odstotno rast prihodkov.

Mlekarno Vipava je jeseni 2013 kupilo slovensko-italijanska družba Ekolat, ki je v večinski lasti italijanske družbe Trevisanalat. Višine kupnine v vipavskem Agroindu niso želeli razkriti, s prodajo mlekarne pa naj bi bil tedaj narejen veliki korak k trajni sanaciji poslovnega položaja družbe Agroind Vipava 1894.

Lani so v novo proizvodno linijo in v ostalo investirali 1,5 milijona evrov, v letošnjem letu pa načrtujejo investicije v višini 800.000 evrov.

Ekolat in njegovi italijanski lastniki si želijo navezati dobre stike tudi z lokalnim okoljem. V ta namen pripravljajo kolesarsko dirko med Vipavo in Ascolijem v srednji Italiji. Obenem pa je Ekolat tudi dobitnik letošnjega priznanja Občine Vipava ob občinskem prazniku.

Deli novico: