ZASEG KOT GA NE POMNIJO: S konopljo bi lahko zaslužili več kot 3,5 milijona evrov

Kronika

Mariborski kriminalisti so prejšnji teden v večjem gospodarskem poslopju v Slovenski Bistrici odkrili tehnično izjemno dovršeno opremljen prostor za gojenje prepovedane droge konoplje. S prodajo droge, ki so jo tam odkrili, bi lahko trije Srbi, ki so skrbeli za ta prostor, zaslužili več kot 3,5 milijona evrov.

Kriminalisti so hišno preiskavo v omenjenem objektu izvedli v sredo na podlagi pisne odredbe Okrožnega sodišča v Mariboru. Kot je v današnji izjavi za medije povedal vodja sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Maribor Robert Munda, so pri tem zasegli nekaj manj kot 1800 sadik konoplje in 27 kilogramov že posušene prepovedane droge.

Prostor je imel 900 kvadratnih metrov površin posebej prirejenih za gojenje konoplje in že samo oprema je po ocenah kriminalistov vredna okoli 150.000 evrov. Glede na to po besedah Munde sklepajo, da je v ozadju širša organizacija, a ji bodo zaradi predčasnega razkritja preiskave v javnosti verjetno težje prišli na sled. "Sumimo, da v ozadju stoji organizirana kriminalna združba," je povedal Munda.

Na kraju so odvzeli prostost trem državljanom Srbije, starim 26, 27 in 61 let, ki so očitno skrbeli za ta prostor in bivali v njem. Iz ene rastline konoplje bi lahko pridelali najmanj 200 gramov kakovostnih vršičkov prepovedane droge, kar pomeni, da bi z najdenimi 1781 sadikami lahko po ocenah policije pridelali najmanj 356 kilogramov droge. Če bi jo prodali na črnem trgu "na debelo", bi zaslužili vsaj 1,78 milijona evrov, če bi šli v prodajo "na drobno", pa celo več kot 3,5 milijona evrov, so ocenili kriminalisti.

Poleg sadik so našli 57 paketov že pridelane droge v skupni teži 27 kilogramov, ki bi jo v Sloveniji lahko prodali za od 150.000 do 300.000 evrov. Kriminalisti po besedah Munde ocenjujejo, da so drogo v tem objektu, ki so ga imeli v najemu, pridelovali vsaj od začetka tega leta. Zaenkrat ni jasno, če je lastnik objekta vedel, kakšna dejavnost se vrši v njem.

Vse trem osumljenim Srbom so policisti odvzeli prostost zaradi utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami, za kar je predpisana kazen od enega do deset let zapora. V petek so jih privedli na zaslišanje k preiskovalnemu sodniku, ki je zoper njih odredil sodno pridržanje.

Na območju Policijske uprave Maribor je to v zadnjih letih eden največjih zasegov konoplje. "Takšnih razsežnosti doslej nismo bili vajeni. Po moji oceni gre za izjemne razsežnosti, zagotovo v moji karieri največji zaseg v smislu tehnične dovršenosti prostora kot količine, ki se je v tem primeru proizvajala in dajala na trg," je povedal Munda.

Deli novico:

pritepenci |  14 .11. 2017 ob  13: 53
srbi............ uvoženi s strani rdaćih izdajalcev..
So |  14 .11. 2017 ob  05: 06
are tirali samo delavce, kaj pa gospodarje?
Vladoiu |  13 .11. 2017 ob  17: 57
Ma, pustite ljudem, da pošteno zaslužijo. Saj bi dali zaslužek zagotovo za dobrodelne namene...
kaj |  13 .11. 2017 ob  16: 45
pa koka mok-a?