LUKA DONČIĆ TRETJI IZBOR NBA: Najprej si je nadel kapo Atlante, potem pa takoj menjava

Šport

Slovenski čudežni deček Luka Dončić je postal najvišje uvrščeni slovenski košarkar na naboru NBA. Na tretjem mestu ga je ponoči v Brooklynu izbrala ekipa Atlanta Hawks, ki ga je nato v menjavi igralcev poslala k Dallas Mavericks. Kot prvi je bil na nocojšnjem naboru s strani Phoenix Suns izbran DeAndre Ayton.

Luka si je najprej nadel rdečo kapo Atlante ...

Po sanjski sezoni, med katero je postal evropski prvak s Slovenijo in evropski klubski ter španski prvak z Real Madridom, ob tem pa je osvojil naziv najkoristnejšega igralca tako evrolige kot španskega prvenstva, bo 19-letni Dončić svoje sanje zdaj lovil v najmočnejši košarkarski ligi na svetu.

Dončić je v izjavi za slovenske medije dejal, da ni presenečen, da ga je na naboru lige NBA v Brooklynu izbrala ekipa Dallas Mavericks, zahvalil se je vsem slovenskim navijačem, ki so spremljali nabor in ponovil, da si je vedno že kot majhen otrok želel igrati v ligi NBA.

Čeprav so ga na naboru izbrali jastrebi iz Atlante, zadnjeuvrščena ekipa vzhodne konference v lanski sezoni, bo 199 centimetrov visoki Ljubljančan v naslednji sezoni zaigral v Dallas Mavericks, ki so njegove pravice pridobili v menjavi igralcev.

V zameno za Dončića je Atlanta dobila peti izbor letošnjega nabora Traeja Younga in pravico izbire v prvem krogu enega prihodnjih naborov. Mladi košarkar je za STA dogajanje okoli njegove menjave v Dallas pokomentiral na kratko: "Super, veselim se."

... a jo kmalu zamnjal z modro Dallasa.

Že v prvi izjavi po izboru s strani Hawks in napovedani menjavi je za ameriško televizijsko mrežo ESPN povedal, da je zadovoljen s potekom nabora, saj se mu s tem izpolnjujejo sanje igrati v najmočnejši ligi na svetu. Isti mreži pa je tudi pred naborom potrdil, da je "odločen igrati v ligi NBA naslednjo sezono" ne glede na izid nabora.

Najboljši košarkar vseh časov, Michael Jordan, je bil leta 1984 tako kot Luka Dončić letos tretji izbor drafta. Prav tako še kar nekaj legend, kot so Dominique Wilkins, Kevin McHale ali Pete Maravich, oziroma zdajšnji zvezdniki James Harden, Carmelo Anthony ali Pau Gasol.

Po pričakovanjih je prvi izbor letošnjega tržnice mladih igralcev, ki si želijo preizkusiti v NBA, postal 220 centimetrov visoki center z Bahamov DeAndre Ayton, ki so ga izbrali pri Phoenix Suns. Na drugem mestu so krilnega centra Marvina Bagleya III vzeli Sacramento Kings.

Novico o najvišjih izborih je v ameriških medijih zatem nekoliko zasenčila menjava med Atlanto in Dallasom, s katero je mladi slovenski branilec pristal v Dallasu.

DeAndre Ayton gre v Phoenix k Igorju Kokoškovu.

Prve neuradne informacije o kupčiji so zaokrožile tik pred izboromAtlante, novico pa je v posebnem obvestilu med dogodkom zatem uradno sporočil komisar lige NBA Adam Silver. Dončića, ki si je sprva nadel čepico jastrebov, le podpis pogodbe zdaj loči od tega, da postane član ekipe iz tretjega največjega mesta v Teksasu, ki je lansko sezono z izkupičkom 24 zmag in 58 porazov končala na 13. mestu v zahodni konferenci.

Na novinarski konferenci je Dončić povedal, da se počuti kot v sanjah zaradi vsega kar je doslej dosegel v Evropi, veseli pa se predvsem igranja z Dirkom Nowitzkim, ki ga je označil za legendo in Dennisom Smithom v Dallasu, ki je za Dončića neverjeten igralec.

Možnost takšnega razpleta so nekateri analitiki omenjali že v dnevih pred naborom, saj naj bi telički kazali veliko zanimanje za slovenskega zvezdnika, ki je po mnenju številnih ameriških poznavalcev najbolj izdelan igralec letošnjega nabora. Zanimanje Dallas je v izjavi za ESPN potrdil tudi Dončić, ki je povedal, da je bila ekipa iz Dallasa v stalnem stiku z njim.

19-letnega Dončića sta ga na izboru spremljali ponosni in veseli mama Mirjam Poterbin in babica Milena Poterbin. 

Nocojšnja menjava ne bo imela neposrednih finančnih posledic za Dončićevo pogodbo, saj je številka nabora tista, ki ima poleg prestižnega značaja tudi finančni učinek. Po pravilih lige NBA mu za tretje mestu na naboru v prvi sezoni pripada 4,7 milijona ameriških dolarjev, v drugi 5,6 milijona, v tretji 6,5 milijona, v četrti pa mu v primeru podaljšanja pogodbe z ekipo pripada 26-odstotna povišica.

Na vprašanje ali bo v naslednjih desetih dneh še vedno zaigral za Slovenijo v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo, pa je Dončić odgovoril, da še ne ve. "Govoril bom z mojo ekipo, če me bodo pustili ali ne. Pogovorili se bomo in prišli bomo do odločitve," je pojasnil.

Glede na namero, da zaigra v NBA že v naslednji sezoni, bo Dončić imel časa do začetka sezone 17. oktobra za podpis pogodbe z Dallas Mavericks. Verjetno pa bo uradno postal član teličkov že prej, saj se po navadi postopek izpelje precej hitreje. Ekipa tudi v primeru, da igralec ne želi podpisati pogodbe, obdrži pravice nad njegovim izborom v ligo NBA za obdobje enega leta.

Dončić je dvanajsti Slovenec, izbran na naboru lige NBA. Pred njim je bil v letu 2002 kot 15. s strani Houston Rockets najvišje izbrani Boštjan Nachbar.

Deli novico:

Donjćić starejši  |  23 .06. 2018 ob  07: 59
Kaj je že dobil nagrado od Košarkarske zveze Slovenije, potem ko jo je zadrževala za več kot pol leta in okrivila vlado? Sem vesela, da je na račun teh poceni laži popušil z Desusom na volitvah. Ni pomagal niti Dragić, laži od Nesterovića in drugih velikanov s praznimi glavami.
Aaa |  22 .06. 2018 ob  23: 29
Atalanta se je danes zgodaj zjuttaj ocitno znasla v oddaji sharktank, kjer jih je Mark Cubain posteno obral do kosti :)
Eho |  22 .06. 2018 ob  23: 15
Luka je razsvetljen v košarki tako kot Michelangelo v kiparstvu. Luka je car.
namreč, |  22 .06. 2018 ob  13: 42
B.F. vodi šahovski klub v Atlanti... ; pa saj tito tudi vse veš- kajne, Masleni ?
ATLANTA ... |  22 .06. 2018 ob  13: 37
Kaj bo pa o takšni menjavi zdaj pokomentiral GM Ben Finegold ?

- ha, Masleni Bigboss, a ti kaj veš o takšnih komentarjih ?... ; Oh, HORRIBLE !... RAAAAAAAAAAAwr !!... :-))
Bigboss |  22 .06. 2018 ob  13: 15
Mislim, da je najboljse tako in sicer, da ga je izbralo moštvo, ki si ga najbolj želi. Vsaj na tak način bo dobil največjo možno minutažo, kar je za začetnika bistveno.
mixi-maxi |  22 .06. 2018 ob  11: 29
Vse čestitke našemu Luku, uspešno mna začrtani novi, zelo težavni, pa vendar "sanjski" poti.
Naj mu bo naklonjena športna sreča .
Obala  |  22 .06. 2018 ob  10: 08
Takim privoscim ki je zasluzeno samo tako maprej Luka