NAJVEČJA SLOVENSKA INVESTICIJA V ITALIJI: Minister na obisku v Pipistrelu

Gospodarstvo

Pipistrelovo tovarno v Gorici je včeraj obiskal italijanski minister za delo Giuliano Poletti, ki se je v Gorici ustavil pred današnjim slovensko-italijanskim gospodarskim forumom v Ljubljani. Pipistrelova tovarna na goriškem letališču je namreč največja slovenska investicija v Italiji, ko bo do konca zgrajena, pa bo zaposlovala 200 delavcev.

Konec minulega leta je družba Pipistrel Italia zaposlovala 12 delavcev, samo v polovici leta, kolikor so delali, pa je ustvarila 2,2 milijona evrov prihodkov in 300.000 evrov dobička. Za letos direktor Pipistrela Ivo Boscarol napoveduje 4,1 milijona evrov prihodkov ter pol milijona evrov dobička, število zaposlenih naj bi se povečalo na 50.

Italijanski minister za delo, ki bo v torek častni gost ljubljanskega gospodarskega foruma, je ob obisku goriške tovarne poudaril njen pomen za Italijo, kjer je stopnja brezposelnosti višja kot v Sloveniji. Dvesto novih delovnih mest tako ni zanemarljivih.

Leta 2021 bodo zaposlovali že okoli 200 delavcev

Pipistrel bo sicer jeseni začel graditi tudi drugi del goriške tovarne, na ta način pa bodo pridobili dodatnih 4000 kvadratnih metrov proizvodnih površin. "Danes je v naši tovarni zaposlenih 20 delavcev, konec letošnjega leta 50, ob koncu leta 2021 pa bomo zaposlovali že okoli 200 delavcev. Predvidoma bodo takrat prihodki že dosegli 50 milijonov evrov," je dejal Boscarol.

V Ajdovščini sedaj delujeta dve Pipistrelovi podjetji, eno med njimi načrtuje ves razvoj. Tam poteka tudi razvoj letalnikov, ki naj bi jih v prihodnjem desetletju skupaj z Uberjem začeli uvajati v taksi prevoze v velikih mestih.

V goriški tovarni trenutno sestavljajo prav vse Pipistrelove modele letal, saj je na tamkajšnjem letališču kar 30 odstotkov več letalnih dni kot v Ajdovščini. "Tukaj imamo končno sestavo letal zaradi večjih možnosti za tovarniške lete, saj so vremenski pogoji bistveno boljši kot v Ajdovščini. V Gorici imamo tudi celotno odpremo letal," je še dejal direktor Pipistrela.

Deli novico:

Sindi |  14 .02. 2018 ob  04: 52
Ssmo sindikati in slabi politiki lahko unicijo dobra podjetja
Haj |  14 .02. 2018 ob  00: 03
Mak Boscarol vrne bes denar ki mu ga je dala naša država.
Ne samo odstop |  13 .02. 2018 ob  09: 02
kazensko bi morali odgovarjat vsi teli ministri z šefom vred , ko vlačijo razne ekološko sporne firme v slo!
Jad |  13 .02. 2018 ob  08: 11
Minister je tako jadan da morajo slovenaki gospodarstveniki iti v tujino delat ziva jad od oblasti!