NAŠLI SKUPNI JEZIK: Uprava Luke in žerjavisti podpisali socialni sporazum

Koper

Uprava Luke Koper in Sindikat žerjavistov pomorskih dejavnosti sta v torek podpisala sporazum, ki družbi zagotavlja dolgoročni socialni mir, so sporočili iz družbe. Podpisniki so se strinjali, da je sporazum v interesu celotnega pristaniškega sistema in vseh spremljajočih pristaniških dejavnosti.

Socialni sporazum namreč zagotavlja dolgoročno stabilno poslovno okolje in je temelj za kontinuiran in konstruktiven dialog med socialnimi partnerji, so še zapisali v Luki Koper.

Tako se očitno dokončno umirja stanje v koprskem pristanišču po dogajanju v zvezi s poskusom odpovedi pogodbe o zaposlitvi sindikalistu Mladenu Jovičiću. To je prejšnji mesec vodilo v proteste zaradi domnevnega napada na sindikalno delovanje, žerjavisti pa so upočasnili delo v pristanišču, kar je v le nekaj dneh privedlo do večjih zamud, zlasti na kontejnerskem terminalu.

Jovičić: Socialni sporazum pomemben navzven

Sporazum predvideva, da nobena stran ne bo šla v "ekstreme", da delodajalec ne bo poskušal zmanjševati delavskih pravic, delavci pa na drugi strani ne bodo zahtevali nobenih izrazito novih pravic oz. zaradi tega ne bodo mogli stavkati. Ob tem se je delodajalec zavezal, da se tri leta ne bo dotaknil kolektivne pogodbe, je predstavnik sindikata žerjavistov Mladen Jovičić za STA pojasnil vsebino sporazuma.

Predvsem pa je socialni sporazum po njegovih besedah pomemben navzven: "Stranke zelo cenijo, da obstaja socialni sporazum, socialni mir, ki zagotavlja, da ne bo nekih stavk, prekinitev dela ... preden sklepajo ali nadaljujejo posle s podjetjem." Je pa Jovičić ob tem ugotavljal, da se v Luki socialni sporazumi podpisujejo takrat, ko sindikati "izbojujejo svoj boj po kriznih obdobjih".

Po maratonskih pogajanjih so uprava in žerjavisti 3. februarja sklenila sporazum o umiritvi razmer, po kateri je uprava med drugim umaknila civilni postopek zoper Jovičića.

V sindikatu žerjavistov so v času zaostrovanja razmer zaradi postopkov zoper Jovičića sicer napovedali preklic socialnega miru. Prvi luški nadzornik Uroš Ilić pa je po zadnji seji nadzornega sveta 16. februarja med drugim pojasnil, da so bile informacije v javnosti netočne, saj se je veljavnost prejšnjega socialnega sporazuma iztekla že julija lani.

Deli novico:

bjego |  01 .03. 2018 ob  19: 31
-1
NO STA STA SAM VAM POVEDAL IDEMO DALJE ZA ISTE PARE...............LUKA MAJKA NE DAM MOJIH IPSOV
BRUTUS  |  01 .03. 2018 ob  00: 00
Pa še nekaj , tale , ki je napisal blog pod mano , je res naivčina.@@papa gazde , on pravi čez nekaj mesecev. To je popolna glupost. Gazde morajo zapustiti položaje takoj. Imajo pa pogodbe z luko in tudi oni se bodo borili za svoje pravice , in v kolikor bodo tožbe , boste vi samo sužnjelastništvo predstavljali naprej.Procesi bodo trajali dolgo, vi pa boste crkavali z njimi. Sanje so nevarne in vi sanjate.
BRUTUS |  28 .02. 2018 ob  23: 48
Ljudje , ne bodite naivni. Dokler se ne boste rešili odgovornih okoli IPSja ne bo nobenih sprememb. Dokler vas redno ne zaposlijo , ne bo nobenih sprememb , Mogoče , boste začutili nekaj toplega v sebi in imeli boste občutek , da se nekaj spreminja . To toplo pomeni samo kurac v riti. Zato nehajte razmišljati po svoje ampak najemite nekoga , ki vas bo zastopal v prave, pomenu besede. Sprenemb ne bo nobenih , Glede IPSov , sem siguren , da se bo spremenilo samo ime in dres tega kluba. Pristali boste tam , kamor sodi druga liga ljudi , Spet prilika za nategovanja.
@@papa gazde |  28 .02. 2018 ob  23: 22
ne bo lih tako boš videl čez nekaj mesecev...gazd ne bo vec
@Hamo |  28 .02. 2018 ob  22: 59
Tamo gdje vam je mesto.Kod gazde!
@papa gazde |  28 .02. 2018 ob  22: 58
Pa gazde se bodo preoblikovale v agecije.....in kakšna je razlika? Nobena
Hamo |  28 .02. 2018 ob  22: 57
In kje so delavci IPS?
TITO |  28 .02. 2018 ob  15: 50
Bravo žerjavisti, še Matiča za župana in to je to.
@@ajde |  28 .02. 2018 ob  15: 49
Oni skrbijo za svoje dostojanstvo in pravice, ti pa si nevoščljiv in brez j.jc
@ajde | danes ob 15:09  |  28 .02. 2018 ob  15: 21
-1
Kot vedno doslej žerjavisti skrbijo zgolj za lastno rit. Zadovoljen?
ajde |  28 .02. 2018 ob  15: 09
nevoščljivci na plano s komentarji!!!!!!!!!!!!!
Isti k |  28 .02. 2018 ob  14: 22
-1
Drugo pakovanje...agencije izliv korupcije
1