NEKDANJI HRVAŠKI DIPLOMAT: Hrvaška ni imela pravice enostransko zapustiti arbitražni postopek

Arbitražni sporazum za rešitev spora o meji med Hrvaško in Sloveniji je mednarodna pogodba, ki je ni možno spreminjati ali zavrniti z enostranskimi odločitvami hrvaške države, je za Novi list izpostavil nekdanji hrvaški diplomat Drago Kraljević. Meni pa, da je spor možno rešiti samo z novim dvostranskim sporazumom.

Drago Kraljević 

Kraljević, nekdanji hrvaški veleposlanik v Italiji in dolgoletni član strokovne komisije za hrvaške meje, je poudaril, da je glede na dunajsko konvencijo o pravu mednarodnih pogodb, ki jo je ratificirala tudi Hrvaška, tudi arbitražni sporazum nad hrvaško nacionalno zakonodajo, Slovenija in Hrvaška pa naj bi ga izvajali v dobri veri.

"Hrvaški sabor je nacionalno telo. Z enostranskimi odločitvami nacionalnih teles ni možno spreminjati ali suspendirati mednarodnih pogodb," je dejal Kraljević v pogovoru, ki je danes objavljen na spletni strani reškega časnika. Meni, da ima predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker prav, ko trdi, da ne gre toliko za problem EU, kot je to problem Hrvaške.

Hrvaška ne bi smela zavrniti zahteve sodišča

Kraljević je prepričan, da je Hrvaška ravnala napačno, ko je zavrnila zahtevo arbitražnega sodišča, naj pojasni, zakaj je zapustila arbitražni postopek julija 2015 po izbruhu škandala s slovenskim sodnikom Jernejem Sekolcem in agentko Simono Drenik.

"Arbitražno sodišče je na podlagi pravilnika stalnega arbitražnega sodišča podrobno pojasnilo, da Hrvaška ni imela pravice enostransko zapustiti arbitražni postopek," je povedal. Spomnil je, da je sodišče na koncu ugotovilo, da pogovori med Sekolcem in Drenikovo kot tudi morebitno protipravno dodani dokumenti v primer niso bistveno kršili arbitražnega postopka.

Arbitražni sporazum podlaga za vstop Hrvaške v EU

Dodal je sicer, da še vedno ni jasno, ali je arbitražno sodišče lahko ocenilo, kakšen je bil resnični vpliv slovenske "postranske povezave" na delovanje sodišča. Meni, da ostaja sum, ali je sodišče v tem primeru ravnalo pravilno, ker ni odgovorilo na vrsto vprašanj glede neodvisnosti in nepristranskosti ostalih arbitrov.

Kraljević je tudi izpostavil, da je Slovenija z arbitražnim sporazumom umaknila svoje pomisleke pri nadaljevanju hrvaških pogajanj v EU ter da je vprašljivo, kaj bi v tem smislu pomenil suspenz celotnega sporazuma. Tudi arbitražno sodišče je opozorilo, da je uveljavitev arbitražnega sporazuma omogočila Hrvaški polnopravno članstvo v EU.

Miro Cerar in Andrej Plenković

Dodal je, da arbitražno sodišče ni soglašalo s hrvaškim postopkom izstopa iz arbitražnega sporazuma zaradi več razlogov. Poleg tega, da Zagreb ni želel podrobno pojasniti svojih ravnanj, so opozorili, da v mednarodnem pravu ni možno enostransko poseči v vsebino mednarodnih pogodb. 

Kraljivić ni znal odgovoriti na vprašanje, zakaj Hrvaška po izstopu iz arbitražnega postopka ni sprožila postopka pred ZN, kot to nalaga dunajska konvencija, na katero se je Zagreb skliceval pri izhodu iz arbitraže.

"To ne pomeni, da Hrvaška kot suverena država ne more enostransko uveljaviti svojih kriterijev in svojih nacionalnih zakonov, a to tudi pomeni zapuščanje pravil in okvirov, o katerih govorimo," je povedal Kraljević. Izpostavil je, da je na podlagi arbitražnega sporazuma zgolj arbitražno sodišče lahko sprejelo odločitev o prekinitvi svojega dela.

Jean-Claude Juncker

Kraljević ocenjuje, da je tudi EU precej pozno priznala veliko napako, ko je dovolila članstvo v EU državam, ki odprtih vprašanj meja s sosedami niso pripravljene reševati v skladu z mednarodnim pravom.

Menil je še, da je arbitražno odločitev možno uveljaviti samo s podpisom novega dvostranskega sporazuma, ki bo omogočil nadaljevanje sodelovanja, dialoga in skupnega dela strokovnjakov pri operativni implementaciji arbitražne sodbe.

Deli novico:

kagumer |  23 .01. 2018 ob  16: 20
Če je bil ta Kraljević dolgoletni član strokovne komisije za hrvaške meje, naj bo kar tiho, ker tega ni že prej reševal. Pa tudi meje z ostalimi državami.
cmero |  23 .01. 2018 ob  14: 56
-2
nima niti za burek
GOLJUFALI DA SO |  23 .01. 2018 ob  12: 46
-3
AMPAK GOLJUFIJE SE NE ŠTEJE ZA BISTVENE KRŠITVE... HA HA HA HA. ISTO KOT NA SLOVENSKIH SODIŠČIH V ŠTEVILNIH PRIMERIH!!!!!!!!!!!!!!!
homeano |  23 .01. 2018 ob  12: 06
10
Njegova politična kariera na Hrvaškem je s tem intervjujem zaključena!