ODLIČNE NAPOVEDI IZ RUSIJE: Več stomilijonske pogodbe za slovenska podjetja

Kmetijski minister Dejan Židan, ki danes kot minister in podpredsednik vlade zaključuje dvodnevni obisk v Rusiji, je vesel, da bodo februarja, ko bo Rusijo obiskal predsednik republike Borut Pahor, podpisane več stomilijonske pogodbe. Največje se obetajo na področju energetike, telekomunikacij in prenosov tehnologij, je za STA poudaril Židan.

Židan je prepričan, da bo Pahorjev obisk zelo pomemben, saj gre za obisk države članice EU v Rusiji, obenem pa je izpostavil velik gospodarski učinek obiska. "Podpisane bodo namreč pogodbe v višini več sto milijonov evrov, ob tem pa bomo pospešili sodelovanje na znanstveno raziskovalnem področju," je dodal minister.

Židana v Rusiji spremlja delegacija, ki jo sestavljajo povečini gospodarstveniki pa tudi predstavniki stroke, med njimi dekan Fakultete za kmetijstvo in biosistemske vede Univerze v Mariboru Branko Kramberger in direktor Kmetijskega inštituta Slovenije Andrej Simončič.

Minister je danes med drugim obiskal rusko državno kmetijsko univerzo iz Moskve, ki je najpomembnejša med 54 ruskimi fakultetami za področje kmetijstva in gosti 16.000 študentov in 300 profesorjev. "Okrepiti želimo tudi delo na skupnem znanstveno raziskovalnem področju. Prav danes smo se dogovorili za povezovanje obeh fakultet," je dejal Židan.

Delegacija je obiskala ministra za množične komunikacije in tehnologije Nikolaja Nikiforova, ki je sicer v ruski vladi odgovoren tudi za Slovenijo. Z Židanom sta pregledala podrobnosti obiska predsednika Pahorja pri ruskem predsedniku države Vladimirju Putinu, ki bo potekal februarja. Ugotovila sta, da Slovenija preko svojih podjetij z Rusijo uspešno sodeluje na področju telekomunikacij pa tudi pri prenosu tehnologij. Nikiforov je potrdil, da se bodo na teh področjih vsi več desetmilijonski posli nadaljevali tudi v bodoče.

Slovenski Geoplin že dolgo uspešno sodeluje z ruskim Gazpromom. Na ministrstvu za energetiko so se danes s slovensko delegacijo pogovarjali tudi o podaljšanju pogodbe med podjetjema, ki je predvidena prav ob obisku Pahorja. Pogovarjali so se tudi o vlaganjih v rusko energetsko omrežje, ruska stran je Židanu zagotovila, da bodo vrata za slovenska podjetja na tem področju še naprej široko odprta.

Židan danes zaključuje obisk, bo pa z delegacijo na predlog poslanca dume in nekdanjega svetovnega šahovskega prvaka Anatolijeva Karpova obiskal še šahovski center. Slovenska podjetja, ki spremljajo ministra, so srečanja ocenila kot uspešna in si podobnih želijo tudi v prihodnje.

Deli novico:

Winetou | včeraj ob 22:23  |  18 .01. 2017 ob  14: 54
Winetou | včeraj ob 22:23 :Ma ni Rusija pod sankcijami? ?

Ja Slovenija jih podpira (sankcije). Kokosi brez glave smo...
Winetou  |  17 .01. 2017 ob  22: 23
Ma ni Rusija pod sankcijami? ?
super malico |  17 .01. 2017 ob  16: 11
je dobil debelinko vse na bazi svinjine pa še nekaj vodke
Holy Spirit |  17 .01. 2017 ob  15: 35
Ja, saj še ni 1. April, tako bolane so te.