ŠKARJE IN PLATNO IMA SEDAJ V ROKAH GOLOB: Scenarij, da Švarc Pipan ostane na ministrskem stolčku, težko verjeten

Slovenija

Vlada Roberta Goloba in koalicijski poslanci bodo danes začrtali delo v letošnjem letu, v katerem bodo ob številnih odprtih frontah morali zagristi v nemalo izzivov. Te dni pa vladno koalicijo zaposluje še vprašanje o usodi pravosodne ministrice Dominike Švarc Pipan. Po sinočnjem sestanku Goloba in Švarc Pipan bo ta predvidoma bolj jasna danes.

Na ministrico Švarc Pipan namreč v zadnjih tednih letijo očitki o objektivni odgovornosti za domnevne nepravilnosti pri nakupu sodne stavbe na Litijski cesti v Ljubljani. V matični SD so ji podporo že odrekli in jo pozvali k odstopu. Pričakujejo, da bo njihovi odločitvi sledil tudi predsednik vlade.

Odločitev o njeni politični usodi je zdaj bolj ali manj v rokah premierja Goloba, ki bi jo lahko bodisi pozval k odstopu bodisi predlagal njeno razrešitev. Možnost, da bi Švarc Pipan predsedniku vlade podala dovolj tehtna pojasnila, ki bi ji omogočila, da se obdrži na ministrskem stolčku, naj bi bila po neuradnih informacijah manj verjetna. Z Golobom sta se sicer sestala v torek zvečer, po današnjem koalicijskem vrhu pa naj bi bilo jasno, ali ministrica še uživa podporo premierja.

Osrednja tema srečanja poslancev koalicije in Golobove ministrske ekipe bo sicer načrt in prioritete dela vlade v letošnjem letu. Pred vladno ekipo je nemalo izzivov. Eden trših orehov bo po pričakovanjih prenova sistema plač v javnem sektorju, kjer ima vladna stran več odprtih front s posameznimi poklicnimi skupinami. Zdravniki in zobozdravniki, ki stavkajo že tretji teden, zaostrujejo svoje aktivnosti in bodo danes preklicali soglasja za nadurno delo. Za danes so opozorilno stavko napovedali še tožilci, s protestnimi zbori na sodiščih nadaljujejo tudi sodniki, zaposleni na večini upravnih enot danes tridnevno stavko zaključujejo.

Ob tem vlado v letu, ki jo bo na področju javnih financ v veliki meri zaznamovala popoplavna obnova, čaka tudi uresničevanje obljubljenih sprememb na področju zdravstva, sodstva, pokojnin in drugih reform. Da bodo konkretne korake zapisali v normativni načrt vlade, so v koaliciji napovedovali že v začetku leta. Javnosti pa bi ga lahko predstavili danes.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija