NOCOJ ODPRTJE RAZSTAVE O DRNOVŠKU: Na dobrodelni dražbi tudi karikature znanega Koprčana

Slovenija

V Narodnem muzeju Slovenije bodo nocoj, na predvečer 10. obletnice smrti nekdanjega predsednika države in vlade Janeza Drnovška, odprli razstavo o njem, na odprtju bodo pripravili tudi dobrodelno dražbo njegovih predmetov. Predsednik republike Borut Pahor, ki je častni pokrovitelj razstave, bo že dopoldne na Drnovškov grob položil venec.

Začasna razstava o Drnovšku, pri pripravi katere je muzej sodeloval z njegovo družino, bo kot začasna na ogled do 5. maja. Nato jo bodo v nekoliko manjšem obsegu umestili v prostore stalnih razstav.

Avtor večine fotografij na razstavi je Drnovškov prijatelj Srdjan Živulović, vanjo pa so umestili tudi karikature Franca Jurija. Na razstavi je predstavljenih tudi približno 60 predmetov, med njimi sta legendarna dežni plač in čepica, ki ju je Drnovšek pogosto nosil. Soavtor razstave Darko Knez pa je na sredini novinarski konferenci kot osrednji predmet razstave izpostavil Drnovškovo domačo pisalno mizo z lesenim stolom, ki jo je uporabljal, ko je začel svojo politično pot.

Po odprtju pripravljajo tudi dražbo Drnovškovih predmetov. Med njimi so nalivna peresa, priložnostni pisemski ovojnici in karikature, ki jih je Drnovšku podaril Franco Juri. Izklicne cene se gibljejo od 120 do 1500 evrov.

Izkupiček bodo namenili novoustanovljenemu štipendijskemu skladu pri Zvezi prijateljev mladine Slovenije, ki bo štipendije podeljevala dijakom iz socialno manj spodbudnih okolij.

V petek bo v prostorih muzeja še spominski simpozij, na katerem bodo sodelovali Drnovškovi ožji sodelavci in prijatelji, njihove prispevke so zbrali tudi v zborniku. Ta dan pa se mu bodo poklonili tudi s spominsko slovesnostjo v domačem Zagorju.

Deli novico:

yasuo |  22 .02. 2018 ob  15: 08
pozabili ste da je bil Drnovšek in njegova stranka tisti ki je ukinil SDK in prižgal zeleno luč za prihvatizacijo skupnega premoženja
Ekola |  22 .02. 2018 ob  13: 09
Ko sem videl naslov članka na naslovnici, sem tel tle povedat svoje o tem "svetniku", ma vidim, da nisem edini, ki je spoznal, da ni vse zlato kar se sveti.
orangutan  |  22 .02. 2018 ob  11: 29
Janez Drnovšek je bil po mnenju njegovega dolgoletnega tesnega sodelavca Gregorja Golobiča poseben človek, zunajserijski politik, odprtega duha in s kapaciteto razumevanja ter komuniciranja, kakršne ne prej in ne pozneje nismo imeli priložnosti videt......
ma za kozlat ...oba....
ja kaj pa |  22 .02. 2018 ob  10: 47
na grmado z vsem tem...vsaj ko bo gorelo da imamo kej od tega
škodljivec |  22 .02. 2018 ob  09: 32
in še kaj.....
curlo |  22 .02. 2018 ob  09: 25
Ni vse zlato kar se sveti....mislim, da je imel Drnovšek tudi glavno besedo pri prodaji certifikatov, privatizaciji , denacionalizaciji in tudi roko nad izgradnjo slovenskega avtocestnega križa in še kje...Če potegnemo črto pod vsem tem, lahko samo mirno ugotovimo, da je poleg zgoraj opevanega naredil tudi obilo škode, ker je dovolil, da se je vse to in še kaj več oprijelo mafijskih prstov njegovih poklicanih izbrancev.