POLICISTI NAPOVEDUJEJO: V primeru neuspešnih pogajanj bomo zaostrili stavko

Slovenija

V policijskih sindikatih zagotavljajo, da stavka zaposlenih na policiji in ministrstvu za notranje zadeve, ki so jo začeli danes ob 7. uri in bo trajala do preklica, ne bo vplivala na varnost državljanov. Konec tedna pa pričakujejo srečanje z vladno pogajalsko skupino, in če pogajanja ne bodo uspešna, bodo zaostrili stavkovne aktivnosti.

Sindikati so očitno zaznali, da je v predvolilnem času možno postaviti tudi visoke zahteve, je v DZ ocenil premier Miro Cerar. Vodstvom sindikatov javnega sektorja je sporočil, da so njihove zahteve nerazumne, bistveno pretirane in bi sesule finančni sistem, če bi jim šli naproti. Je pa napovedal dialog in postopno približevanje v prihodnje.

"Stavka ni uperjena proti nikomur drugemu kot proti vladi," je poudaril prvi mož Policijskega sindikata Slovenije Radivoj Uroševič. Presenečeni so tudi nad udeležbo na današnjem protestnem shodu pred vlado, saj so pričakovali samo prihod predstavnikov iz vseh policijskih enot po državi. Pridružili pa so se jim tudi policisti, ki so danes prosti, in tisti, ki so delali ponoči.  "Ocenili so, da morajo tudi oni pokazati protest, ker vlada ni uslišala naših zahtev, ki so jasne in znane že od decembra," je dejal.

K stavki so v sindikatih pozvali vseh 9000 zaposlenih na ministrstvu za notranje zadeve in policiji. Nihče se ni izrecno opredelil proti stavki, zato ocenjujejo, da stavkajo vsi zaposleni. V oba sindikata je sicer včlanjenih okoli 7500 zaposlenih, a po navedbah sindikalistov stavkajo tudi nečlani.

Stavka ne bo plačana

Mlekuš je ponovno zagotovil, da državljani stavke policistov ne bodo občutili, saj bodo naredili vse za zagotovitev varnosti in premoženja državljanov. Stavka policista je sicer zakonsko omejena, saj so dolžni poskrbeti za varovanje življenja in varnosti ljudi ter premoženja, preiskovati kazniva dejanja, vzdrževati javni red, izvajati nadzor državne meje ter opravljati naloge, določene v predpisih o tujcih.

Vlada se po Uroševičevih besedah še vedno izmika pogajanjem glede zahtev in njihovih izpolnitev. "Konec tega tedna pričakujemo srečanje z vladno pogajalsko skupino. Do takrat ne načrtujemo zaostrovanja stavke," je napovedal. Bodo pa iz nabora pripravljenih ukrepov posegli bo tistih, ki jih bo vlada občutila, ko bodo v sindikatih ocenili, da so pogajanja zaostala in ni konkretnega kvalitetnega napredka pri izpolnjevanju zahtev. Od vlade med drugim zahtevajo ureditev posebnega statusa policista glede na njihova pooblastila, nevarnosti in zahtevnosti pri delu.

V stavko vstopajo enotno na vseh nivojih policijske organiziranosti, je poudaril predsednik Sindikata policistov Slovenije Kristjan Mlekuš. V petek so policijske enote prejele dopis ministrstva za notranje zadeve, da stavka ne bo plačana, saj da vlada ni kršila stavkovnega sporazuma iz leta 2016. Vsem stavkajočim sindikata zato sporočata, naj ne nasedajo tem provokacijam.

Deli novico: