RAZKRINKALI TIHOTAPCE OROŽJA: Namenjen je bil za najhujša kazniva dejanja (FOTO)

Slovenija

Predstavniki policije in tožilstva so danes predstavili podrobnosti mednarodne preiskave trgovine z orožjem. Kot je pojasnil direktor NPU Darko Majhenič, so v sodelovanju s kolegi iz drugih držav identificirali 23 osumljencev, članov hudodelske združbe, ki se je ukvarjala s tihotapljenjem orožja. To pa je bilo namenjeno najhujšim kaznivim dejanjem.

Direktor Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) Majhenič je spomnil, da so v četrtek policisti in kriminalisti opravili hišne preiskave na 39 naslovih in preiskali tudi 38 avtomobilov. V preiskavah je sodelovalo približno 100 policistov, 60 kriminalistov z različnih policijskih uprav in 49 preiskovalcev NPU.

Zasegli so 21 pištol, dva revolverja, šest pušk, več kot 3000 nabojev in drugo prepovedano orožje. Zasegli so tudi vrsto elektronskih naprav, mobilnih telefonov in drugih predmetov, ki so jih uporabljali osumljenci, je pojasnil Majhenič.

Pridržali so 15 osumljencev, v petek pa so šest osumljencev privedli k preiskovalnemu sodniku, ki je zanje odredil pripor. Tožilstvo je po končanem predkazenskem postopku pri okrožnem sodišču v Ljubljani vložilo zahtevo za preiskavo zoper 23 osumljencev zaradi 78 kaznivih dejanj, povezanih s prometom z orožjem in enega kaznivega dejanja prometa s prepovedano drogo.

Istočasno so bile hišne preiskave tudi na Hrvaškem in v Španiji. Zoper 6 oseb je bil po Majheničevih podatkih na Hrvaškem odrejen pripor, v Španiji preiskava še teče.

Dogajanje minuli teden je bilo sicer del zaključne akcije večletne mednarodne preiskave, v kateri so sodelovali s kolegi iz Italije, Hrvaške in Španije ter ameriške varnostne agencije DEA in Europola. Kot je pojasnil Majhenič, so že od septembra 2016 na podlagi usmerjanja tožilstva o tem zbirali dokaze tako z izvajanjem klasičnih kot prikritih preiskovalnih ukrepov.

Najprej identificirali 65-letnika iz Slovenije

Najprej so identificirali 65-letnika iz Slovenije, za katerega so ugotovili, da se ukvarja s preprodajo orožja, nato so odkrili še šest njegovih sodelavcev, starih med 43 in 70 let. V tem obdobju so zabeležili tudi prve kontakte teh osumljencev z osumljenci s Hrvaške. Januarja 2017 pa so opravili prvi večji zaseg orožja.

"Na podlagi ustreznih dovoljenj specializiranega državnega tožilstva smo od julija 2017 do maja 2018 opravili osem navideznih odkupov in dva zasega orožja in na ta način zasegli več kot 40 kosov različnih vrst dolgocevnega, kratkocevnega orožja in streliva," je dejal Majhenič. To jim je pomagalo odkriti še preostale osumljence - domnevne člane hudodelske združbe, "ki so jo večinoma sestavljali slovenski državljani in ki se je na veliko ukvarjala s preprodajo orožja", je dejal direktor NPU.

V preiskavi so identificirali tudi osumljenca, ki je hrvaški državljan in je po navedbah policije skrbel za vnos orožja v Slovenijo preko zelene meje. Najpomembnejša pa je bila po Majheničevih besedah identifikacija bosanskega državljana, starega 49 let, ki sicer živi v Sloveniji, in je po njihovi oceni eden večjih tihotapcev orožja z močnimi zvezami pri dobaviteljih orožja na območju BiH. Kot so ugotovili v sodelovanju s tujimi kolegi, je namreč organiziral tihotapljenje večjih količin orožja v Milano, Marseille in Barcelono.

Novembra 2017 so zaznali transport neugotovljene količine orožja v Marseille, aprila 2018 pa so italijanski policisti na podlagi slovenskih podatkov prestregli pošiljko orožja, namenjenega v Barcelono. Orožje je bilo po ugotovitvi preiskovalcev "namenjeno združbam zahodnega Balkana, ki imajo svoje celice v večjih državah EU in se ukvarjajo s tihotapljenjem droge iz Južne Amerike v Evropo in vzgajajo drogo tudi v Španiji".

Tako so preiskovalni organi identificirali najmanj 23 članov hudodelske združbe, katere osnovno vodilo je bila pridobitev velike premoženjske koristi. Majhenič je ob tem poudaril, da je bilo orožje namenjeno za izvrševanje najhujših kaznivih dejanj zoper življenje in telo, torej ropov, umorov, groženj, izsiljevanj. Dodal je še, da so bile preiskave del strategije boja proti hudodelskim združbam.

Deli novico:

Zuko |  19 .06. 2018 ob  18: 22
Dobili so jih ker pa je povprasevanje veliko in tudi bo v prihodne se bodo drugi najdli..tako je.noben ne sverca kokosja jajca iz bosne
Katera |  19 .06. 2018 ob  13: 45
kazniva dejanja? volilno kampanjo SDS :) ne seriously, a je to ostanek unga, ki ga JJ ni uspel prešvercat po "osamosvojitvi"?