TEDEN STAVK: Prvi so začeli policisti

Slovenija

Policisti so ob 7. uri začeli stavko, ki jo nameravajo nadaljevati do izpolnitve zahtev. Stavko sta skupaj napovedala oba policijska sindikata, ki ocenjujeta, da se ji bo pridružilo okoli 9000 zaposlenih v policiji in na notranjem ministrstvu. Kot so poudarili, želijo policistom vrniti status, ki si ga zaslužijo.

Zadnja policijska stavka je potekala med 18. novembrom 2015 in 2. junijem 2016. Takrat sta sindikata z vlado dosegla sporazum, ki je policistom prinesel višje plače.

A po tistem, ko so bila sredi lanskega leta v okviru odprave plačnih anomalij določena boljša vrednotenja delovnih mest pri ostalih pooblaščenih uradnih osebah, v policijskih sindikatih opozarjajo, da so bila porušena razmerja, dogovorjena s stavkovnim sporazumom, in da je bil poklic policista ponovno razvrednoten. Zato mu željo vrniti status, ki si ga zasluži glede na naloge, pooblastila, odgovornost in nevarnost, s katero se vsakodnevno soočajo, so poudarili v sindikatih.

Za stavko v policiji veljajo določene zakonske omejitve. Sindikata pri napovedi stavkovnih aktivnosti za zdaj ostajata pri pojasnilu, da bodo opravljali vse naloge, ki jih po zakonu morajo, in da bodo storili vse, da preprečijo dejanja, ki bi predstavljala nevarnost za življenje, zdravje ali premoženje ljudi.

Ob današnjem začetku stavke ob 10.30 pripravljajo shod pred poslopjem vlade, ki se ga bodo udeležili sindikalni zaupniki in tisti zaposleni, ki bodo prosti. Ob 12. uri pa bodo o stavki spregovorili tudi na novinarski konferenci.

Ne bodo stavkali le policisti 

Stavka policistov je sicer prva od treh, ki so napovedane v tem tednu. V torek, med 8. in 10. uro, bo sledila opozorilna stavka v zdravstvu in socialnem varstvu, za katero so se skupaj odločili v Sindikatu delavcev v zdravstveni negi Slovenije in Sindikatu zdravstva in socialnega varstva Slovenije. Na obeh področjih dela skupaj prek 40.000 zaposlenih. V omenjenih sindikatih pa pravijo, da imajo med njimi veliko podporo in da sodelovanje v stavki napovedujejo tudi nečlani sindikatov.

Pričakujejo, da bo v času dvourne stavke delo organizirano kot ob nedeljah in praznikih. Na svoje zahteve pa bodo opozorili tudi na shodih, ki jih bodo pripravili pred ključnimi ustanovami v posameznih regijah. Predvidoma bodo to regijske bolnišnice, med katerimi bo zagotovo tudi ljubljanski klinični center, je pojasnila predsednica sindikata delavcev v zdravstveni negi Jelka Mlakar.

V sredo se bo začela še splošna stavka v vzgoji in izobraževanju. Po napovedih glavnega tajnika Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije Branimirja Štruklja bodo stavkali v ogromni večini vrtcev in šol. Za stavko se je po njegovih besedah odločilo več kot 37.000 zaposlenih in pričakujejo, da jih bo približno toliko v stavki tudi sodelovalo. Protestnega shoda, ki ga ob 12. uri pripravljajo na Kongresnem trgu v Ljubljani, pa se bo po napovedih udeležilo okoli 15.000 ljudi.

Sindikat opozarja, da plače v vzgoji in izobraževanju z leti postopoma upadajo in so nižje od plač na primerljivih delovnih mestih v drugih delih javnega sektorja. Zato zahtevajo zvišanje plač izobraževalk in izobraževalcev od vrtca do univerze. Njihovi zahtevi pa sta tudi ustrezno ovrednotenje razredniškega dela ter regres v višini 1200 evrov za zaposlene z minimalno ali nižjo plačo.

Deli novico:

A.C.A.B. |  12 .02. 2018 ob  19: 13
čemu ta stavka ? mazanje oči javnosti ali spet kaj prikrivajo ? Policija bi stavkala v policijski državi ?
Policaji |  12 .02. 2018 ob  11: 07
Spomnite se da ste na dnu socialne lestvice. Ko bodo nasledjji protesti , prosim da ne bodite PSI BOGATIH.
Pravičnik10 |  12 .02. 2018 ob  09: 14
Se popolnoma strinjam s stavko policistov in zdravstvenega sektorja!