TEŽAVE DELODAJALCEV: Potrebni ukrepi za zagotavljanje ustreznih kadrov

Slovenija

Pomanjkanje ustrezne delovne sile postaja vse večja težava, ki ji bo treba v prihodnje posvetiti precej pozornosti, so poudarili na kongresu Združenja delodajalcev Slovenije. Udeleženci okrogle mize so med ukrepi na tem področju navedli omilitev birokratskih ovir, boljšo povezavo med izobraževalnim sistemom in trgom dela ter spodbujanje starejših.

Kot je uvodoma dejal predsednik združenja Marjan Trobiš, se delodajalci danes soočajo z nečim, kar je še pred letom dni predstavljalo "sladko težavo". Na trgu skoraj ne najdejo več delavcev za nove zaposlitve, hkrati pa se napovedi prihodnjih potreb po delavcih še zvišujejo.

Statistično gledano je rezerve v kadrovskem bazenu po Trobiševih besedah res še veliko, a je realna slika drugačna, saj so mnogi brezposelni nezaposljivi. Zavzel se je za hitre in učinkovite sistemske rešitve.

Po besedah direktorice družbe Marche Jožice Jurca delavce predvsem za poklice, ki ne zahtevajo visoke izobrazbe, iščejo tudi v tujini, pri čemer jih kot delodajalca pesti zapletena birokracija. Opozorila je, da bi bilo treba denimo v primeru, ko se potreba po kadru pojavi nenadoma, delovno dovoljenje zagotoviti takoj.

Član uprave Revoza in direktor človeških virov v tem podjetju Anton Zvonko Kink je izpostavil pomen stalnega dialoga s socialnimi partnerji, glavna inšpektorica za delo Nataša Trček pa je opozorila, da morajo delodajalci v prvi vrsti zagotoviti spoštovanje vseh predpisov. Tuje delavce lahko odvrnejo zgodbe o kršitvah, ki se nemalokrat pojavijo v medijih, je opozorila.

Direktor družbe Adecco H.R. Miro Smrekar je kot predstavnik podjetja, ki se ukvarja s posredovanjem delovne sile, ocenil, da bodo delodajalci v prihodnjih letih zanjo namenili toliko kot še nikoli doslej. Najboljši delodajalci bodo zaradi načela konkurence sicer vedno dobili kadre, je prepričan.

Kink je ob tem poudaril, da jim je zadostno število kadrov uspelo zagotoviti prav s tesnim sodelovanjem z zavodom za zaposlovanje in agencijami za posredovanje dela. Jurca je pojasnila, da Marche kljub težavam na tem področju zaposluje brez zunanje pomoči, Trčkova pa je ob tem izpostavila spremembe zakonodaje, s katerimi se trudijo zajeziti kršitve delovne zakonodaje.

Odgovor na rastoče povpraševanje po delavcih je tako po njenih besedah prav v spoštovanju do njih, ob tem pa je smiselno v redno zaposlitev pritegniti tudi starejše delavce, ki bi se sicer upokojili. Jurca se je zavzela za čim večjo odpravo birokratskih ovir, boljšo povezavo med izobraževalnim sistemom in trgom dela ter povečanje nagrad za delovno uspešnost.

Pomembno vlogo v starejših delavcih vidi tudi Kink, Smrekar pa se je strinjal s pomenom dobrega sodelovanja med izobraževalnim sistemom in trgom dela.

yasuo |  06 .12. 2017 ob  13: 40
@mama
ti si pa uslužbenec javnega parazitskega sektorja s polno r..
pojdi delat za študentsko plačilo pa povej ali lahko s tem plačilom preživiš
@Mama |  06 .12. 2017 ob  11: 20
bolj so problem tisti drugi 'hoteli'. Ko so najemnine v višini plač resno razmišljaš ali se sploh splača delat, ko pa si praktično na istem. 400 evrov najemnina, 200 evrov stroškov, 100 za hrano, 100 za druge potrebe, plača pa 600. Kako lahko nekdo pride sploh skozi
Točno tako |  06 .12. 2017 ob  09: 02
Največji problem je višina plač. Ni čudno, da jih/nas toliko beži v tujino, kjer so plače in pogoji dela neprimerno boljši. Dvignit plače, pa bo...
muffa |  06 .12. 2017 ob  08: 54
minimalna plača neto 1000 eur, malica, prevoz, 8 ur dela, plačani prispevki in ne bo problemov z delovno silo !!!!!
Mama |  05 .12. 2017 ob  20: 09
ti s en razvajanec, otroc tudi nočjo delat, pa nekje dobro plačujejo študente.
yasuo |  05 .12. 2017 ob  19: 24
problem so leni neumni evropejci ki računajo na zastonj delovno silo in ne hotel mama
Mama |  05 .12. 2017 ob  19: 15
Problem je tudi mama hotel.
RR |  05 .12. 2017 ob  17: 29
Cilj je pač naredit teren za zaposlovanje tuje (veliko cenejše) delovne sile... Se pravi - brezpravne uboge delovne raje ki bo "črnčila" za enga belega in črnega...

Prozorno in sramotno.....in država bo seveda požegnala...
za minimalno |  05 .12. 2017 ob  16: 25
plačo?... pa vi ste butci
Xxxx |  05 .12. 2017 ob  15: 34
In za to ugotovitev je potreben kongres!? Vse so zajebali in degradirali poklice ,ko so uvedli usmerjeno izobrazevanje.Tako smo na drzavne stroske izobrazili neke kvazi doktorje,ki so pokradli drzavo.
1