VIŠINA MORJA V JADRANU SE DVIGA HITREJE: Arso napoveduje vsakodnevne poplave slovenske Obale

Slovenija

Med letoma 1961 in 2016 se je srednja višina morja ob slovenski obali zvišala za okvirno 10 centimetrov, v zadnjih 20 letih pa se višina morja ob slovenski obali in v Jadranu zvišuje hitreje od evropskega in globalnega trenda, ugotavljajo na Arsu. Brez infrastrukturnega prilagajanja lahko tako ob koncu stoletja pričakujemo vsakodnevna poplavljanja.

V Koprskem zalivu spremenljivost višine morja opazujejo od leta 1961. V obdobju 1961-2016 se je srednja višina morja ob slovenski obali zvišala za okvirno 10 centimetrov oz. povprečno za 1,7 milimetra letno, v zadnjih 20 letih pa v povprečju za pet milimetrov letno.

Srednja letna višina morja se je v opazovanem obdobju gibala med 211 in 232 centimetri. Največji odmik od srednje vrednosti, ki znaša 218 centimetrov, je bil 14 centimetrov, in sicer leta 2010. Na Arsu sicer ocenjujejo, da v zadnjem obdobju poleg globalnega zvišanja srednjih višin morja na povišanje višin morja v slovenskem morju pogosteje kot običajno vplivajo vremenske razmere v regiji.

Lediniki se talijo, morja se raztezajo

Pri tem ekstremne višine morja ob slovenski obali povzročajo padanje zračnega pritiska, močni južni vetrovi in predvsem resonanca vremenskih vplivnih parametrov z lastnim dolgoperiodičnim 23-urnim valovanjem Jadranskega morja. Pri globalni oceni sicer večji delež zviševanja gladine pripisujejo raztezanju morij zaradi njihove povišane temperature in taljenju ledenikov.

Po podatkih Arsa je v opazovanem obdobju višina morja več kot 482-krat dosegla ali presegla točko poplavljanja 300 centimetrov. Največja izmerjena višina morja je bila 394 centimetrov. Poplave so večinoma v jesensko-zimskih mesecih, občasno tudi v spomladanskih, povprečno pa do njih pride nekaj več kot osemkrat letno in največ 31-krat v letu.

Pri nas ogrožen večji del urbane obale

Dejstvo je, da se ob slovenski obali in v Jadranu v zadnjih 20 letih višina morja zvišuje hitreje od evropskega in globalnega trenda. "V primeru, da bi izostala infrastrukturna prilagajanja, lahko ob koncu stoletja ob podobnem trendu pričakujemo vsakodnevna poplavljanja najnižje ležečih urbanih predelov slovenske obale," so posvarili na agenciji.

Pri tem izpostavljajo, da je urbani del slovenske obale postavljen na dokaj enoviti višini, zato bi bil ob uresničenju napovedi dviga gladine morja in s tem veliko večje pogostosti poplavnih dogodkov ogrožen večji del urbane obale. Do zdaj so sicer zasledili zvišanje urbane obale na bolj izpostavljenih poplavnih mestih v Piranu in Kopru.

Težko je napovedati natančen dvig gladine

Odvisno od različnih scenarijev podnebnih sprememb in regionalnih razlik se bo morska gladina morij po svetu do leta 2100 sicer dvignila za od 20 do 80 centimetrov. Enako velja tudi za evropska morja.

Kot priznavajo na Arsu, je regionalne razlike težko napovedovati, saj je dvig gladine morja odvisen od njegove gostote in slanosti, morskih tokov, lokalnih sprememb v Zemljinem gravitacijskem polju, vertikalnih premikov kopnega in atmosferskih neviht. Po scenariju izpusta toplogrednih plinov RCP 4.5 se bo gladina Sredozemskega morja sicer zvišala za 40 do 50 centimetrov, gladina Jadrana pa za približno 10 centimetrov manj.

Deli novico:

@izolan |  14 .01. 2018 ob  11: 48
Sen znau,da ste eni u izli malo nazaj s kartami,ma tolko je lahko samo kešn,ki se je ten priselu.Ma,kaj ti @Kvasiš neumnosti znaš,da so v Izli cevi od meteornih vod (deževnice) 2m pod zemljo.Kako bo po tvoje voda odtekala v morje.če so cevi 1,5m pod morsko gladino?Jej maloveč rib,ki ribe imaj v sebi Fosfor in Fosfor pomaga pri razvoju možganov,če jih jemaš!
Koprcan |  13 .01. 2018 ob  23: 10
Mussolini je ustvaril v kopru super sistem. Slovenska sola pa je taka da v 2018 so vsi butasti in neumni
Fantje ne se kregat |  13 .01. 2018 ob  21: 43
Pretezni del meteornih voda kopra se v morje steka preko sistema crpalisc, ki ga je nastavil se musolini. V izoli tega ni, ker ni depresije. Se pa strinjam da bo potrebno nekaj narediti. Predvsem analizo stroskov in koristi ukrepov.
Kvasiš neumnosti |  13 .01. 2018 ob  20: 54
"Tudi jaz iz kopra sem se ti nasmejal in še kdo se ti bo.Kaj dosežeš s tem,da dvigneš nek zid ob morju,če je cel sistem meteornih cevi in kanalizacije pod morsko gladino.Ta problem je na celi obali ne samo v izoli,predvsem es to dogaja pri visoki plimi ko se gladina morja dvigne tudi za 1m."

Po tvoji logiki morje odteka prek kanalizacije ? loooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooool
@izolan |  13 .01. 2018 ob  17: 15
Tudi jaz iz kopra sem se ti nasmejal in še kdo se ti bo.Kaj dosežeš s tem,da dvigneš nek zid ob morju,če je cel sistem meteornih cevi in kanalizacije pod morsko gladino.Ta problem je na celi obali ne samo v izoli,predvsem es to dogaja pri visoki plimi ko se gladina morja dvigne tudi za 1m.
Gliser |  13 .01. 2018 ob  17: 08
Prihodnost je v hiškah na vodi.
Izola |  13 .01. 2018 ob  17: 02
Mislim da nebo pomagalo zvisevat obalo je skoda denarja! Bo kr treba selit na kozino ali crni kal...
njoko |  13 .01. 2018 ob  16: 06
Do konca stoletja je še 82 let. Če v tem času nič ne naredimo, potem pa nam ni več pomoči.
Izolan |  13 .01. 2018 ob  15: 29
Ko sem predlagal občinskemu svetu, da je treba Mandrač dvignit za 20 cm, tako da bi omejili poplavljanje morja in obenem rešili problem poplavljanja stanovanj in kleti. so se začeli vsi smejat. Zdaj se bom jaz smejal vsem vodilnim, ko jih bodo Izolani nasadili na kole...