ZAPADLO ZA VEČ PESKOVNIKOV SAHARSKEGA PRAHU: S pranjem avtomobilov počakajte do jutri

Vreme

Poročali smo že o tem, da svojega jeklenega konjička v teh dneh nikar ne peljite v pralnico. Nad nami je namreč veliko puščavskega prahu, ki ga padavine spirajo iz zraka, sledove pa vidimo predvsem na avtomobilih. Pa ste vedeli, da je v minulih dneh padlo kar 20.000 ton puščavskega prahu?

Sledovi prahu na avtomobilu.

Puščavski prah naše kraje sicer doseže večkrat na leto, vendar je tokrat vsebnost prahu v ozračju izjemno visoka, zaradi česar so na objektih ostale lepo vidni njegovi sledovi, na svoji Facebook strani poroča Agencija RS za okolje (Arso). Sicer pa vemo, da je puščavski oziroma saharski prah prisoten tudi po slabši vidljivosti oziroma mlečno ali rjavkasto obarvanem nebu.

"Razlog za opisani pojav je bil neobičajno globok ciklon nad severno Afriko (Saharo), ki je dvignil večje količine puščavskega prahu visoko v ozračje. Izraziti južni vetrovi so prinesli prah vse do srednje Evrope. Takšen transport je lahko precej hiter, saj ob hitrosti vetra okrog 100 km/h in razdalji 1500 km zračna masa doseže naše kraje v 15 urah," razlagajo na Arsu.

Rumeno-sivo obravnano nebo.

Koliko puščavskega prahu je padlo na Slovenijo?

Arso natančnih meritev nima, je pa podal grobo oceno na podlagi izračunov grške univerze v Atenah. Približna ocena izpada prahu iz ozračja za naše kraje je okoli 1000 mg/m2. "Če upoštevamo površino celotne Slovenije, se iz ozračja izpere za okoli 20.000 ton puščavskega prahu. Z njim bi napolnili precej peskovnikov," so zapisali.

Zračna masa s puščavskim prahom lahko sicer prepotuje še mnogo večjo razdaljo. Znano je, da lahko subtropski vetrovi vzhodnih smeri, t. i. pasati, prenesejo puščavski pesek iz Sahare vse do Karibskega otočja in amazonskega pragozda. Puščavski prah v kombinaciji s suho zračno maso iznad Sahare med drugim zavira nastanek tropskih ciklonov, še pojasnjujejo na Arsu.

Velika količina prahu v atmosferi južnega dela Sredozemlja.

Danes bodo dežne kaplje še puščale sledove, jutri pa bo nad naše kraje začel dotekati čistejši zrak iznad severne polovice Evrope. "Kljub temu povsem brez prahu v zraku ne bo šlo – zaradi cvetenja bo še vedno prisoten cvetni prah," so še zaključili vremenoslovci.

Deli novico: