ASTRONAVTA NEUSPEŠNO IZSTRELJENA V VESOLJE: "Fanta bosta zagotovo letela" (VIDEO)

Svet

Ruska vesoljska agencija Roskozmos je danes sporočila, da bosta ruski kozmonavt Aleksej Ovčinin in ameriški astronavt Nick Hague znova poskusila poleteti v vesolje spomladi prihodnje leto. Njun polet z vesoljskim plovilom Sojuz proti Mednarodni vesoljski postaji (ISS) se je namreč včeraj kmalu po izstrelitvi izjalovil.

"Fanta bosta zagotovo letela. Njun polet načrtujemo spomladi prihodnje leto," je na Twitterju sporočil direktor Roskozmosa Dmitrij Rogozin, ki je objavil tudi fotografijo, na kateri je skupaj z Ovčininom in Hagueom.

Direktor vesoljskih programov pri Roskozmosu Sergej Krikaljov je danes opozoril, da bi lahko ISS, kjer so trenutno trije astronavti, ostala brez posadke. Nemcu Alexandru Gerstu, Američanki Sereni Aunon-Chancellor in Rusu Sergeju Prokopjevu bi sicer lahko za nekaj dni podaljšali njihovo šestmesečno misijo, vendar tega ne morejo početi dolgo.

"Poskusili bomo pospešiti izstrelitev naslednje posadke. Teoretično lahko ISS ostane brez posadke. Način brez posadke je možen," je dejal Krikaljov. "Naredili bomo vse, kar je možno, da bomo to preprečili, saj je bila postaja ustvarjena za polete s posadko. Postopek deaktivacije postaje je predpisan, vendar je nezaželen, zato se mu bomo poskušali izogniti," je pojasnil predstavnik Roskozmosa.

Sojuz se je kmalu po izstrelitvi iz ruskega vesoljskega izstrelišča Bajkonur v Kazahstanu zaradi okvare vrnil na Zemljo. Astronavta sta varno pristala in so ju rešili iz plovila.

Po prvih podatkih je na vesoljskem plovilu odpovedal potisnik. "Nesreča s potisnikom," je dve minuti in 45 sekund po vzletu sporočil Ovčinin. V času okvare je Sojuz potoval s hitrostjo 7563 kilometrov na uro.

Nick Hague in Aleksej Ovčinin bi se morala po prvotnih načrtih na ISS pridružiti Nemcu Alexandru Gerstu, Američanki Sereni Aunon-Chancellor in Rusu Sergeju Prokopjevu, ki so na vesoljski postaji od junija. Predstavnik Nase Jim Bridenstine je danes v Moskvi dejal, da za zdaj še veljajo načrti, po katerih se bo ta posadka na Zemljo vrnila konec decembra, zamenjali pa jo bodo ameriška astronavtka Anne McClain, Kanadčan David Saint-Jacques in ruski kozmonavt Oleg Kononenko. "Pričakujem, da bomo znova leteli s Sojuzom," je dodal.

Zaradi incidenta delovanje posadke na ISS ne bo moteno, saj ima še dovolj zalog. Ruska vesoljska plovila so edina povezava med ISS in Zemljo, odkar je Nasa leta 2011 upokojila svoje raketoplane. Rusija je po incidentu odločila do nadaljnjega odpovedati vse predvidene izstrelitve vesoljskih plovil s človeško posadko. Roskozmos pa bo pregledal vsa vesoljska plovila Sojuz.

Poglejte si video o izstrelitvi Sojuza.

Ruski preiskovalci so o neuspešni izstrelitvi vesoljskega plovila sprožili kazensko preiskavo. "Oblikovana je bila preiskovalna skupina, odgovorni trenutno preiskujejo mesto vzleta, zasegli so tudi dokumentacijo," je v izjavi zapisal ruski preiskovalni odbor.

Zadnja podobna nesreča Sojuza se je zgodila leta 1983, ko je izbruhnil požar na potisniku. Tudi tedaj sta kozmonavta - na Sojuzu sta bila Rusa Vladimir Titov in Genadij Strekalov - varno pristala v kapsuli in nista bila poškodovana.

Deli novico: