BRUSELJ BREZ MNENJA O ARBITRAŽI: Slovenija in Hrvaška naj poiščeta rešitev

Slovenija

Evropska komisija ne bo podala mnenja v povezavi s slovensko tožbo proti Hrvaški zaradi kršenja evropskega prava, ki je posledica hrvaškega nespoštovanja arbitražne sodbe o meji med državama. Slovenija in Hrvaška naj poiščeta rešitev, komisija pa je še naprej pripravljena posredovati, se glasi sporočilo iz Bruslja.

Pri postopku v okviru 259. člena pogodbe EU gre za iskanje "prijateljske rešitve" in "komisija bo še naprej delovala kot poštena posrednica pri iskanju takšne rešitve", je povedal glavni govorec komisije Margaritis Schinas na rednem opoldanskem brifingu. Glede nadaljnjih korakov je dejal, da sta Slovenija in Hrvaška tisti, ki naj se pogovarjata in komentirata. "Rešitev morata poiskati članici, komisija pa je pripravljena pomagati," je poudaril Schinas. Govorec je ob tem izpostavil, da komisija v skladu z 259. členom ni dolžna pripraviti "poročila" in da so v preteklih osmih podobnih primerih "poročilo" izdali le štirikrat.

Na vprašanje, ali lahko potrdi neuradne informacije, da pravna služba komisije pritrjuje slovenskim stališčem, da obstajajo kršitve evropskega prava zaradi nespoštovanja arbitražne sodbe, je govorec dejal, da notranjih dokumentov služb komisije, ki jih je veliko, ne komentira. Je pa ob tem poudaril, da je kolegij julija lani o tem razpravljal "na podlagi ustne predstavitve pravne službe, ki je postavila parametre za člen 259, v okviru katerega smo še vedno v smislu, da je arbitražni postopek še vedno edini okvir, ki je lahko koristen". A za to, da poiščeta "prijateljsko rešitev", sta odgovorni članici, je ponovil.

Na vprašanje, ali lahko komisija svoje mnenje poda pozneje, po izteku današnjega roka v okviru 259. člena, je govorec odgovoril, da omenjeni člen ne določa nikakršnega pravnega roka ali pravne obveznosti za komisijo; ena možnost je poročilo, druga možnost je brez poročila. "Dejstvo, da se rok izteče danes, jasno kaže, da komisija ne bo izdala poročila," je še povedal Schinas in znova izpostavil, da komisija v polovici podobnih primerov v preteklosti tudi ni izdala poročila.

Člen 259 pogodbe o delovanju EU je sicer člen, na podlagi katerega lahko članica unije toži drugo članico na Sodišču EU zaradi kršenja evropskega prava. Najprej mora o nameri obvestiti komisijo, kar je Slovenija storila s pismom 16. marca. Člen nato predvideva trimesečni rok. Šele po izteku tega roka, torej od torka naprej, lahko Slovenija vloži tožbo.

Evropska komisija v tem trimesečnem roku lahko poda obrazloženo mnenje, ni pa to nujno. Člen sicer navaja zgolj izraza "obrazloženo mnenje" in "mnenje", nikjer v členu ni omenjeno nikakršno "poročilo", o katerem govori govorec komisije. Prav tako ni jasno, o katerih osmih podobnih primerih iz preteklosti govorijo na komisiji.

S Sodišča EU so marca STA posredovali informacije o šestih končanih primerih tožb članice proti članici: v enem je bila tožnica uspešna, v treh tožnice niso bile uspešne, v enem sta vpleteni državi pred koncem postopka našli sporazumno rešitev, v enem pa je tožnica odstopila od tožbe. Dejansko so bile tako podane štiri sodbe. V vseh primerih je bila komisija s svojim mnenjem na strani zmagovalne strani. Edini odprt primer na podlagi 259. člena je tožba Avstrije proti Nemčiji zaradi nemškega sistema cestninjenja, sprožena oktobra lani, so marca še sporočili na sodišču.

Vlada bo odločitev za vložitev tožbe sprejela v četrtek

Komisija pod vodstvom Jean-Clauda Junckerja razglaša svojo političnost, čeprav naj bi bila ta institucija v prvi vrsti varuhinja evropskega prava. Slovenski primer kaže, kaj se zgodi, ko ti vlogi trčita. Politika je očitno prevladala nad pravom. Čeprav pravna služba komisije po neuradnih informacijah pritrjuje slovenskim stališčem o kršenju evropskega prava zaradi nespoštovanja arbitražne sodbe, vodstvo komisije, ki je politično sorodno hrvaškemu vrhu, trdi, da je to dvostransko vprašanje.

Premier Miro Cerar je nato danes napovedal, da bo vlada odločitev za vložitev tožbe sprejela v četrtek in da bo tožba zagotovo vložena do sredine julija. Pasivnost komisije ter prevlado politike nad pravom je označil za "nevaren presedan za prihodnost EU". V komisiji so v odzivu na Cerarjeve kritične izjave in napoved tožbe sporočili le, da "so svoje stališče jasno podali na middayu", torej redni opoldanski novinarski konferenci komisije v Bruslju.

Deli novico:

@Kp |  19 .06. 2018 ob  17: 42
Nimaš pojma,kaj se v resnici dogj in ja EVROP JE KRIVA,ma tvoji možgani so tako majni,da tega neboš nikoli zaštekal
KAREL |  19 .06. 2018 ob  09: 24
DESUS in Karel Erjavec so pripeljali Slovenijo v tak položaj .
pimplc |  19 .06. 2018 ob  06: 28
mislim da je cas za SLEXIT.... !
kp |  18 .06. 2018 ob  21: 13
-4
kdo je koga pustil na cedilu, prej Erjavec kot pa Evropa.. naj si Erjavec prebere mednarodno pomorsko pravo preden se zacne karkoli dogovarjat
@flhežan ali kar že si |  18 .06. 2018 ob  20: 04
-1
pokončno se bori ,ampak to kar bi bilo potrebno ,pač nimaš.Mi ga capi?
Banda |  18 .06. 2018 ob  19: 35
-1
Zdaj pa konec tega nategovanja! To je nasa zemlja!
flhežan |  18 .06. 2018 ob  19: 05
Skrajni čas je ,da se slovensko hrvaški okupatorji po 64 letih umaknejo z okupirane Istre,nato Istrani razpišejo referendum kako bodo upravljali s svojim ozemljem.Najbolje bi bilo ,da postane ta prava evroregijaz dobrimi sosedi Slovenci in Hrvati.
G |  18 .06. 2018 ob  18: 27
Kaj ti rabi POVELJSTVO EUROPE če ko jih rabiš NIMAJO MNENJA ? plačaš, plačaš, se prilagajaš vse da bo po EU standardu, na koncu rabiš MNENJE, PRIPOROČILO,VSAJ ENO RAMO DA TEŽENE NAPREJ, gleda nato da smo med redkimi,čene EDINA država ki se drži kot pjan plota njihovijh direktiv in oni NIMAJO MNENJA ?! se pravi SNAJDITESE ? a to je europa ? hvala lepa, za pobirat in diktirat ste dobri, ko pa treba zasščitit meje in pomagat pri sporih pa dvigate roke, ma prav FRANCOZE se delate..... Predlagam smer SEVEROVZHOD - PRAMAC VIŠEGRAD...tam vsaj vejo kaj hočejo. najhuje je biti v prepričanju da nekaj si, a nakoncu nisi.... € = :( ISKRENO!
€€€€€€€€ |  18 .06. 2018 ob  18: 16
HA HA HA HA, Želeli ste Eu in Evre, zdaj jih imaste !!... :-)