EKSTREMEN MRAZ: Zmrzujejo celo trepalnice in lasje

Svet

Sibirijo je te dni zajel ekstremen mraz. V republiki Saha na ruskem skrajnem vzhodu približno 5300 kilometrov od Moskve se je živo srebro spustilo na 68 stopinj Celzija pod ničlo.

Lokalne oblasti so že v sredo, ko se je temperatura spustila na -65 stopinj Celzija, odpovedale pouk v šolah. V tej republiki leži vas Ojmajkon, ki velja za najhladnejši naseljen kraj na Zemlji.

Ekstremen mraz je območje zajel pred pravoslavnim praznovanjem Jezusovega krsta, ko se pravoslavci tradicionalno potopijo v ledeno mrzla jezera in reke. V Norilsku, ki leži nad severnim tečajnikom, so občinske oblasti prebivalcem prepovedale skakanje v luknje, izvrtane v zaledenela jezera in reke, saj bo temperatura ob močnem vetru padla na 52 stopinj pod ničlo.

Rusi, ki živijo v teh hladnih krajih, na družbenih omrežjih objavljajo fotografije in videoposnetke z zamrznjenimi trepalnicami in lasmi. Na Youtubu je posnetek moškega, ki plava v ledeni vodi pri minus 44 stopinjah Celzija.

V Moskvi so medtem namerili zmernih minus 7 stopinj Celzija, imajo pa težave zaradi obilnega sneženja. Ceste, ulice in pločnike čisti več kot 10.000 mestnih uslužbencev, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Deli novico: