ERJAVEC: Razen Hrvatov ni nihče presenečen

Razen Hrvatov ni nihče presenečen nad stališčem Slovenije o članstvu Hrvaške v OECD; vsi so pričakovali, da bo Slovenija sprejela odločitve, ki bodo za Hrvaško neugodne, je povedal vodja slovenske diplomacije Karl Erjavec v telefonskem pogovoru z STA iz Tallina, kjer poteka neformalno zasedanje zunanjih ministrov EU.

Minister je pojasnil, da se je ob robu zasedanja z nekaterimi zunanjimi ministri pogovarjal o odnosih s Hrvaško ter da praktično vsi podpirajo spoštovanje mednarodnega prava in odločb sodišč.

Pri tem so po Erjavčevih besedah ministri zaskrbljeni, ker je to slab signal za regijo Zahodnega Balkana, kjer so meje med nekdanjimi republikami Jugoslavije še vedno neurejene.

Na vprašanje, ali so v EU presenečeni nad opozorilom Slovenije, da ne more podpreti članstva Hrvaške v Organizaciji za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD), pa je minister odgovoril, da razen hrvaške zunanje ministrice in Hrvatov nihče ni bil presenečen.

Vsi so pričakovali, da bo Slovenija - glede na to, da Hrvaška ne spoštuje mednarodnega prava - sprejela odločitve, ki bodo neugodne za Hrvaško, je povedal minister."Povsem razumejo, da članica EU, ki ima probleme s spoštovanjem mednarodnega prava, težko izpolnjuje pogoje za članstvo v OECD," je še izpostavil.

S hrvaško kolegico Marijo Pejčinović Burić sta po Erjavčevih besedah skupaj potovala v Tallinn z redno letalsko povezavo in sta se pozdravila, o dvostranskih odnosih pa se nista pogovarjala.

Andrej Plenković in Marija Pejčinović Burić 

Hrvaški premier Andrej Plenković je medtem na današnji seji hrvaške vlade pozval Slovenijo, naj opusti politiko izsiljevanja, potem ko je Ljubljana v sredo potrdila, da ne bo podprla hrvaškega članstva v Organizaciji za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD). Plenković je dejal, da politika izsiljevanja ne more biti uspešna.

Erjavec je ob tem znova izrazil upanje, da bo politični vrh v Sloveniji danes uspešen in da bo podprl odločitev, da Hrvaška ne more kandidirati za članstvo v OECD, dokler ne spoštuje vladavine prava.

"Zlasti želim, da bi bila slovenska politika enotna, kar se tiče spoštovanja arbitražne odločbe," je poudaril. Na vprašanje, ali ni enotna, je odgovoril, da je, a da upa, da bo še naprej enotna in da bo danes še enkrat potrdila to enotnost.

Deli novico:

pinkoponko |  10 .09. 2017 ob  16: 45
pri cenah letalskih vozovnic in lepih krajih izven hrvaške mi lahko dajo 10x turistično takso, pri njih nimam nič kar mi lahko podražijo. Podražili so pa itak vse za vsaj 3x (cene pijač in hrane v lokalih, parkirišča, marine, dnevne priveze, hrano po otokih v marketih). Marsikam se pride za dokaj poceni let in so cene toliko cenejše da je končni znesek bolj ugode...
@lavadoiu |  08 .09. 2017 ob  11: 21
najbolje, da še uvedejo trojno turistično takso za zlovence.
KAHLO |  08 .09. 2017 ob  08: 12
Si posphavu phalni sthoj?
Rai |  07 .09. 2017 ob  21: 31
-1
Prva bo na udaru Erjavceva vikendica v Karigaorju....nacionalozirali jo bojo...
Vladoiu |  07 .09. 2017 ob  19: 33
Kako bodo šele slovenci presenečeni, ko jim bodo hrvati nabili nepremičninski davek na njihove vikendice?